Het redactieteam, dat werkt aan de Omgevingsvisie. | Foto: PR
Het redactieteam, dat werkt aan de Omgevingsvisie. | Foto: PR

Visie voor de toekomst

Algemeen

Een uitgebreid participatieproces, met 30 toekomstvisies van bewoners van Noordwijk. En een redactieteam van bewoners en gemeente dat schrijft aan de Omgevingsvisie Noordwijk. De afgelopen maanden stonden in het teken van dit proces. We vroegen Guus de Jong, onderdeel van het redactieteam over de samenwerking, de toekomst van Noordwijk en de Omgevingsvisie.

“Na de eerste bijeenkomst zijn we enthousiast begonnen. We hebben gelijk gekeken naar hoe we de visie gingen schrijven en afgesproken in een restaurantje, maar dat ging helaas niet door vanwege corona. Uiteindelijk zijn we digitaal tot samenwerking gekomen en op die manier hebben we toch een visie kunnen schrijven.”

Diversiteit

Het team van Guus was divers. Iemand van de LTO, Kunstklank en uit De Zilk. Alle delen uit de gemeente en de gemeenschap deden mee. “De kracht van ons team zat in de diversiteit van de teamleden. Het was een groepje waarin verschillende perspectieven op de toekomst van Noordwijk naar voren kwamen. Teamleden met verschillende achtergrond. Daardoor kijk je ook verder dan dat je normaal zou doen.”

Soms blijkt dan ook dat belangen verschillen: “vaak komen belangen overeen, maar soms ook niet. En blijkt dat je toch dingen anders kan zien en regelen in een visie, daar heb ik zelf ook veel van geleerd.”

Na de samenwerking in een team, melde Guus zich ook aan voor het redactieteam. “Het leek het mij ook interessant om toch een stapje meer te doen.” Het redactieteam voegde alle visies samen tot 1 visie. In een aantal sessies werd de visie steeds een stapje verder gebracht. Guus: “We zijn begonnen met heel veel visies. Dat is interessant, maar nog niet bruikbaar als visie. In het redactieteam kwam dat goed, aan het eind van de sessies zie je het document steeds verder komen. Terwijl je recht blijft doen aan de visies van alle bewoners.”

Bruikbaar document

Guus ziet graag dat het document echt gebruikt wordt. Het moet door zowel gemeente als initiatiefnemer erbij worden gepakt, in een vroeg stadium. De omgevingsvisie moet worden gebruikt als leidraad. Aan de hand van de visie moet een plan worden gemaakt. “En dat moeten we echt met z’n allen doen. Dat ziet de gemeente ook, en dat zien bewoners ook. Samen mooie dingen blijven maken en ondernemen.”

“Ik ben positief verrast over wat er nu ligt. Het is voor iedereen een soort naslagwerk. Toch ben ik ook nieuwsgierig naar de praktische waarde van het document. Er moet mee gewerkt gaan worden. Anders is het gewoon een goed verhaal, en dorpen zijn toch meer dan alleen een goed verhaal.”

Meer weten over de Omgevingsvisie Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl

Uit de krant