Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Afgelopen woensdag hebben alle betrokken partijen het Sportakkoord ondertekend. | Foto: Ina Verblaauw
Afgelopen woensdag hebben alle betrokken partijen het Sportakkoord ondertekend. | Foto: Ina Verblaauw

Sportakkoord feestelijk ondertekend

Het Ministerie van VWS, gemeenten en sportbonden hebben vorig jaar een Nationaal Sportakkoord opgesteld. Formateurs gingen daarmee het land in om in de gemeentes tot een eigen sportakkoord te komen. In Noordwijk ging dat op 11 september 2019 van start onder leiding van formateur Fons Bultman. Het afgelopen jaar is hard gewerkt door vertegenwoordigers van diverse organisaties om tot een Noordwijks Sportakkoord te komen. Dat akkoord ligt er nu en werd 23 september in Sportpark Duinwetering ondertekend door alle vertegenwoordigers.

Door Ina Verblaauw

Wethouder Roberto ter Hark tekende namens de gemeente Noordwijk. Hij roemde de inzet en betrokkenheid van de opstellers van het akkoord. “Ik noem het liever een Groot Maatschappelijk Akkoord omdat naast de sport ook welzijn, onderwijs en cultuur hierin zijn betrokken”. Het akkoord heeft vier thema’s: Van jongs af aan vaardig in bewegen/ Vitale en toekomstbestendige verenigingen en positief verenigingsklimaat/ duurzame accommodaties, zowel milieu als fysiek/ inclusiviteit: iedereen kan meedoen.

De ondertekening vond plaats op het veld voor de tribune. Op de tribune Crescendo, die de muzikale omlijsting verzorgde. Het grote bord voor de 24 ondertekenaars werd snel naar de dug-out verplaatst vanwege de forse regenbui die langskwam. Na een cirkelvormige groepsfoto was het officiële gedeelte beëindigd.

In het sportakkoord staan de tien projecten waarmee op korte termijn zal worden gestart, financieel ondersteund door de Overheid. Deze projecten zijn: charismatische jongeren krijgen een rolmodel om leeftijdsgenoten te enthousiasmeren, een sportloket, vlog en blog je sport om te delen, scoor een boek, fietsles voor migrantenvrouwen, Motorial Remedial Teaching voor het in kaart brengen van motorische achterstanden van kinderen, zwemles voor ouderen, bewegen in water voor mensen met dementie, Athletic Skills Model voor de bevordering van motorische vaardigheden en fietsbevordering voor de jeugd. De projecten gaan grotendeels dit jaar van start.

Partijen

De ondertekenaars zijn: gemeente Noordwijk, Welzijn Noordwijk, De Praktijk, De Sportraad, Yos Lotens sportpedagoog, Sophiascholen, Music Boulevard, Sociaal Wijkteam, Sportbedrijf, Team Sportservice Zuid-Holland, Bibliotheek, Welzijnskwartier, Zwembad BinnenZee, ’s-Heerenloo, Centrum Jeugd en Gezin, Reuring, NSL Strandlopers, Optisport, Noordwijkse Hockey Club, Noordwijkse Zwem en Polo Club, SJC, Goed Bezig, Sportfysiotherapie.

Meer berichten