Afbeelding
Foto: thv

Vaste planten

Algemeen Bollenpraat

Het is vooral aan wijlen Kees van de Aardwegh uit Hillegom te danken dat bij alle beschrijvingen van bollenteelt, de vaste planten nadrukkelijk worden meegenomen. Veel bollenkwekers deden de verwerking van die planten er in de winter bij. Dat is nu voorbij. Het is een specialisme geworden waarvan de mogelijkheden eindeloos lijken. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld worden nieuwe planten gevonden, uit kruisingen gewonnen, of gewoon geselecteerd.

Ik kom op de gedachte voor mijn verhaaltje bij het zien van de hoek phloxen langs de Maandagse Wetering, tegenover het zwembad. Wat een kleurenexplosie! Wikipedia geeft mij aan dat de plant gevoelig is voor meeldauw (een schimmelziekte op het blad). Deze hier zijn resistent. Hemerocallis, daglelie, is heel populair, kan een vorststootje verdragen. Nu zijn er soorten die een veel grotere bloem hebben en bovendien s’zomers beter doorbloeien.

Anders dan bij de bollen, worden veel planten in het laboratorium gekweekt, daarna in een kas beworteld en later buiten uitgeplant. Voordeel is dat je veel sneller een grote partij hebt, die bovendien vrij is van allerlei ziektes.

Piet Bakker uit Lisse stond bekend om zijn uitgebreid sortiment in het voorjaar. Per post verstuurd en verspreid over heel Europa. De vele tuincentra hebben hem ingehaald. Vooral ook doordat veel planten nu in potjes opgeteeld worden en dus in de tuin makkelijker aanslaan.

Wat de losse planten betreft, begint de handel al in september. Pioenen moet je vóór de winter verplanten en ook de iris germanica moet je nu rooien. Die moeten vóór de winter weer vaststaan. Let u op de grote velden met hosta’s. Oneindig veel variaties in grootte, bladvorm en wit-geel-groene kleurschakering. Wist u dat ook rabarber tot het sortiment behoort? Agapanthus, Nijl-lelie, is er in 80 soorten. Vergeet de canna’s niet!

Kortom, een feest om dezer dagen een rondje door de “Vaste Plantenstreek” te rijden!

Aad van Ruiten

Uit de krant