Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bij de voetbalwedstrijd van V.v. Noordwijk tegen V.v. Katwijk konden deze BOA’s rustig toezien. | Foto: Wim Siemerink
Bij de voetbalwedstrijd van V.v. Noordwijk tegen V.v. Katwijk konden deze BOA’s rustig toezien. | Foto: Wim Siemerink (Foto: )

Bodycams voor BOA’s

BOA’s in Noordwijk gaan mogelijk worden uitgerust met bodycams. Dat wordt duidelijk uit de antwoorden van het college op vragen die door Lijst Salman hierover werden ingediend.

Het betreft een proef die kan bevestigen dat bodycams nuttig zijn als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten en bij de opsporing of vervolging van strafbare feiten. Opnames kunnen bovendien benut worden voor evaluatie over het eigen handelen van de betreffende BOA. Een interne controle of BOA’s bijvoorbeeld de regels juist hanteren en of er sprake is van klantvriendelijk zijn.

Persoonlijke veiligheid

Het college voegt, als eerste, meest essentiële en vitale punt, de persoonlijke veiligheid van de BOA toe. Men stelt daarbij vast dat BOA’s in Noordwijk nog nooit bij geweldsincidenten betrokken zijn geraakt. Maar ook dat agressieve bejegening zich regelmatig voor doet. Met de inzet van bodycams moeten geweldsincidenten en agressie tegenover hulpverleners zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

Het college verduidelijkt in de beantwoording haar standpunt: ‘De Noordwijkse BOA's worden al jaren beticht van weinig klant- en servicegerichtheid en worden, bijvoorbeeld op social media, met regelmaat 'onder vuur' genomen én kunnen maar zelden op sympathie van inwoners of bezoekers rekenen. Soms terecht maar wellicht ook onterecht.’

Niet zo simpel

De brief vervolgt: ‘Behalve handhaver, is de BOA namelijk ook mens en medewerker van de gemeente. Een collega die samen met de politie optrekt om de openbare orde en veiligheid te bewaken.’ Inmiddels wordt er wel van diverse kanten gewaarschuwd er vooral niet te lichtvaardig mee om te gaan. Deskundigen uiten waarschuwingen en dringen er op aan om vooral ook extra gerichte trainingen voor BOA’s te faciliteren. Omdat bodycams geweld kunnen voorkomen maar in veel gevallen ook geweld lijken op te roepen. Bovendien vraagt het gebruik ervan ook om extra juridische kennis. Niet alleen bij de BOA’s maar ook bij hun leidinggevenden. Het introduceren van bodycams blijkt in de praktijk dus bepaald niet zo simpel als het in eerste instantie lijkt.

Meer berichten