Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

De moed er in houden

Het coronavirus houdt ons voorlopig nog in de greep. Een vaccin laat nog op zich wachten en wanneer het er is zal het tijd kosten om het wereldwijd overal voor handen te hebben. Dat betekent dat beperkende maatregelen nog een wel even zullen blijven gelden. Met alle gevolgen van dien. En dan vraag je je af: hoe gaan we dit volhouden? Hoe houden we de moed er in?

Voor dat soort vragen blader ik graag in de Bijbel om te kijken naar wat Jezus in zo’n situatie doet. Wanneer zijn vrienden dat gevoel hebben drukt Hij hen op het hart: wees niet bezorgd. Niet dat er geen zorgen kunnen of mogen zijn, maar: laat dezen je niet in de greep nemen en houden. Houd de moed er in.

Jezus geeft er mooie voorbeelden bij. 'Kijk naar de bloemen op het veld; kijk naar de vogels in de lucht', zegt Hij. Waarmee Hij in feite vraagt: 'zie je die nog? Zie je dat soort dingen nog? Kun je nog genieten van de eenvoudige dingen van en in het leven. Maak daar tijd voor. Heb daar oog voor! En maak anderen er op attent.'

'Weet je geborgen in Gods zorg', zegt Jezus daarbij. Als God al zorgt voor de bloemen op het veld en de vogels in de lucht, hoeveel te meer dan voor jullie. Wat je ook overkomt; wat er ook gebeurt: God blijft je met zijn zorg omringen. Daartoe ben je geboren; daartoe begint er elke ochtend weer een nieuwe dag. Want: God houdt van je en ziet kansen en mogelijkheden. Voor jou; en voor anderen.

En tenslotte benadrukt Jezus: 'elke dag heeft genoeg aan zijn eigen leed. Ga je niet druk maken over wat nog niet eens is gebeurd! Als je gedaan hebt wat je kon: vertrouw er dan op dat dat goed is. Richt je op het goede wat je doet en samen tot stand brengt en vertrouw er op dat dat goed zal zijn en goed zal komen.'

Daarmee zul je de moed er in houden en anderen kunnen bemoedigen.

Pastor P. Owel

Meer berichten