Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy
Column

Met frisse moed

De zomer is voorbij, de terrasstoelen van hun kussens ontdaan. De laatbloeiende petunia’s geven de eerste tekenen van verval. De zomerse stormen laten hun sporen na in vele in het rond waaiende dorre bladeren. Hopelijk kunnen de strandpaviljoens nog een paar goede maanden noteren zodat voor hen het totaalplaatje van dit jaar toch nog positief kleurt.

Intussen maakt de dorpspolitiek zich op voor een herstart van politiek gekissebis. Want zo kan je de onderlinge communicatie tussen de politieke partijen in onze gemeenteraad vaak wel noemen.

Ook gaan we weer starten via rondetafelgesprekken, gevoerd vanaf de vierkante keukentafels in beeld gebracht via de digitale snelweg. Daardoor zal in de praktijk de wat minder mondige burger nauwelijks enige zorgvuldig geformuleerde inbreng in de discussie hebben. Dat is jammer.

Deze week bleek dat de Raad van State de Noordwijkse gemeenteraad beschuldigde van onzorgvuldigheid. In het hoofdpijndossier van de herontwikkeling van het parkeerterrein aan de Maarten Kruytstraat zijn we daardoor weer in een volgend hoofdstuk beland. Verantwoordelijk wethouder van dit college Roberto ter Hark valt niet te benijden.

Vanaf de eerste plannen in het begin van deze eeuw tot op de dag van vandaag is het tobben geweest. Het was ook niet gemakkelijk. Een nieuwbouwplan waarin een grootgrutter, sociale minima en de te parkeren heilige koe allemaal hun plekje moest worden toebedeeld. Bijna net zo onmogelijk als wanneer een gemiddelde schoonmoeder zich in een minijurkje van maatje 36 proberen te proppen. Het lijkt vaak te kunnen totdat de keiharde praktijk anders bewijst. De frisse moed erin houden is daarom niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet wat betreft de Maarten Kruyt.

De huidige gemeenteraad kreeg van de onlangs afgetreden wethouder RO nog het dringende advies om akkoord te gaan met de plannen. Gebrek aan dossierkennis deed een deel van de raad nog twijfelen. Deze wethouder RO wist het toen nog zeker: ‘We moeten het proces eerbiedigen. De vorige gemeenteraad ging met de nota van beantwoording akkoord. Aan parkeren is voldoende aandacht besteed.’ Toen al zaten de bezwaarmakers hoofdschuddend op de tribune: ‘Hoezo voldoende aandacht?’

Een kersvers raadslid vanuit het Noordwijkerhoutse riep toen nog dat (haar) wethouder RO in de vorige raadsperiode, niet minder dan 15 maanden lang een gedegen voorbereiding had gebruikt. ‘Steek de schop in de grond’, was de kreet uit haar mond die alle parkeerproblemen zou moeten doen vergeten.

De Raad van State kwam met een keihard oordeel en liet dus weten dat de Noordwijkse gemeenteraad betreffende het parkeren onzorgvuldig is geweest. Zullen we in Noordwijk kans zien om voortaan die zorgvuldigheid te garanderen? Ik hoop het van harte. Politici moeten blind kunnen vertrouwen op wat de ambtelijke stukken hen melden. En dat kan in ons ambtelijk paleis aan de Voorstraat allemaal wel wat beter weten we nu.

Meer berichten