Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Ga je mee zwemmen

Algemeen Column

‘Hoe oud word jij, Opa?’ Die grote vragende ogen die naar mij omhoog keken, deed mij glimlachen. ‘Voorlopig eerst maar eens tachtig jaar’. De kleine reageerde heftig. ’Maar dan...’

Terwijl we gezamenlijk richting het Noordwijkse strand fietsten om daar te genieten van de hittegolf die als een heerlijke warme deken over ons werd uitgespreid, flitsen de woorden van mijn vader door mijn hoofd: ‘Geniet er maar van. Het gaat allemaal sneller dan je denkt.’

En ik heb ervan genoten, met volle teugen. Ik wil nog wel even. Als het aan mij ligt word ik 100. Maar ik weet dat er stemmen opgaan om mij en mijn leeftijdgenoten vroegtijdig te elimineren. De, voor mij bepaald niet aantrekkelijke opiniemaker Marianne Zwagerman, sprak het luid en duidelijk uit. Deze schreeuwlelijk ziet mij als dor kreupelhout wat zo snel mogelijk richting de biomassaverbrandingsoven moet worden getransporteerd. ‘Trek je niks aan van deze namaak-diva met neptieten en een bovenkaak waar een nijlpaard jaloers op kan worden’, hoorde ik een gerespecteerde tv-maker recentelijk zeggen. En ik trek me er ook zeker niets van aan. Ook haar medestanders, de omhooggevallen Jort Kelder en zijn opvolger bij Quote, de kakkerige edelman Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck kunnen mij niet kwetsen. Ook al menen zij dat iedereen boven de 60 jaar in deze coronacrisis apart dienen te worden opgeborgen in bejaardenkampen en de status van ‘uitgeleefd’ verdienen. ‘We moeten niet naar een 1,5-meter-economie, maar naar een 60-min-economie’, aldus het gezelschap.

Zoals gezegd, ik trek me er weinig van aan. Enge mensen zijn van alle tijden. En hoewel het bepaald niet past in het jaar waarin we nadrukkelijk onze vrijheid centraal stellen en ‘opruimen van bepaalde mensen’, in gezamenlijkheid en publiekelijk zouden hebben afgezworen, gun ik de beide heren, maar ook de gillende keukenmeid Zwagerman, hun kleine zwarte snorretje op de bovenlip. Ik denk dat deze mensen toch enigszins geïsoleerd staan in onze huidige maatschappij. Waar op diverse sociale media overigens wel veel mensen meningen verkondigen die wenkbrauwen doen fronsen.

Als je, zoals ik, nog steeds gelooft dat de aarde rond is, als je denkt dat de Amerikanen de vlag op de maan hebben geplant en als je denkt dat het coronavirus er is via de vleermuizen en dat het virus ook niet in verband moet worden gebracht met laboratoria of met 5G, ben je volgens velen op FB en Twitter erg naïef.

Maar dit ter zijde. Het gaat er nu even om of onze lokale voorraadschuren met ‘dor hout’ nog in stand moeten blijven. Investeren we nog in Munnekeweij, Groot Hoogwaak, Jeroen, de villa’s in De Zuid en de miljoenenflats van Duinenveld waar 60+ hun dagen slijten? Of kiezen we voor de economie en het heden van jeugdigen? Mijn gedachten worden hier onderbroken. Plots klinkt het ‘Opa, ga je mee zwemmen?’ En de al eerder genoemde grote vragende ogen geven mij het heerlijke gevoel dat Opa er in ieder geval nog toe doet.

Uit de krant