Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Op bedevaart

Ik zat vanochtend in de tuin, lekker in de zon, na te denken over de invulling van mijn vakantie. Nog één week werken en dan heb ik een paar weken vrij. 

Grote plannen heb ik niet. Normaliter ben ik altijd wel een paar weken echt weg. Favoriete landen zijn nog altijd Frankrijk, Spanje, Griekenland of Italië. Ik rijd er zelf heen of neem (heerlijk relaxed) de autoslaaptrein. Ik ben geen zonaanbidder, een dagje strand is fijn maar dat is dan ook weer genoeg. Ik houd van de cultuur en de historie van een land of van een streek. En als je het over culturele en historische rijkdom hebt, dan wordt je meer dan op je wenken bedient in de genoemde landen. Gezien mijn werk en achtergrond, kan ik bijvoorbeeld geen kerk voorbij ­lopen zonder geprobeerd te hebben of ze open is zodat ik even binnen kan kijken.

Het is een bijzondere ervaring om in de hitte van de dag een klein oud kerkje binnen te lopen. Het is er vaak nogal donker, stil en vooral heerlijk koel. Ik loop een beetje rond en ga dan zitten om af te koelen en wat te drinken. Ik kom bijna als vanzelf tot rust. Het is vreemd maar dat doet een kerk met je, de sfeer in een kerk brengt je weer bij jezelf en misschien ook wat dichter bij Hem. Die bezoekjes aan allerlei kerken noem ik altijd de bedevaart­component van mijn vakantie.

Een bedevaart is een trek­tocht naar een religieuze plek en gedurende die tocht zoek je naar jezelf en naar de Allerhoogste. Ik heb besloten dat ik dit jaar mijn stukje bedevaart ga doen in Zuid-Limburg. De streek waar ik vandaan kom, kent ook heel veel culturele en historische juweeltjes. Ik ga ergens tijdens mijn vakantie een weekje door mijn geboor­te­streek zwerven, op zoek naar mooie oude kerkjes, op zoek naar de vele kapelletjes op de kruispunten van wegen. Vakantie is bedoeld om te herstellen van de inspanningen van ons jachtige en drukke leven door het jaar. Ik denk dat ik die rust vindt ergens op ‘een camping bij de boer’, rondzwervend langs Gods wegen in het heuvelachtige Zuid-Limburg.

Ik wens alle lezers – waar u ook heen gaat – een rustige en rust brengende vakantie toe!

Pastor Jan Lamberts

Meer berichten