Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Duinenpraat

(On)bekende streken

Terug van vakantie in ons eigen prachtige land. De ruitenwisservloeistof van onze auto is op en moet worden bijgevuld. Na het openen van de motorkap valt meteen iets op. Ik zie stukjes touw en mos her en der verspreid tussen de vele onderdelen. Is er een vogel bezig geweest met het maken van een nest? Veilig en beschut onder de motorkap zorgen voor nageslacht? Dat kan toch haast niet?

Mijn blik gaat naar rechts. Er ligt een ei. Een gespikkeld ei. Heeft iemand een grap uitgehaald? Dan schiet mij iets te binnen. Deze situatie komt mij bekend voor. Ooit las ik ergens dat steenmarters de neiging hebben om zich onder de motorkap te begeven. Het kan niet anders dan dat dit ook bij ons gebeurd is. Deze marter heeft ons een streek geleverd. Op de Veluwe of bij het Lauwersmeer waarschijnlijk. In onze omgeving komt hij namelijk niet voor.

Onze streken

Nu even over streken in de andere betekenis van het woord. De geografische. Staatsbosbeheer is deze zomer namelijk een nieuwe campagne gestart: “onbekende streken”. Deze campagne daagt mensen uit om deze zomer bijzondere plekken in ons eigen land te ontdekken. Van historische parels tot de mooiste routes en goede plekken om vogels te kijken. Ons land is er vol van. Vanwege de coronacrisis blijven veel mensen deze zomer nog thuis of gaan in eigen land op vakantie. Een mooie gelegenheid om onze eigen omgeving te ontdekken.

Ook het Hollands Duin heeft veel van die plekken die zeker een bezoekje waard zijn. Bijvoorbeeld uitkijkpunt Vlaggeduin bij Katwijk, het hoogste punt van het Hollands Duin. Met geweldig uitzicht over de duinen en de gehele regio. Een andere tip: bezoek Noordvoort, tussen Noordwijk en Zandvoort. Een strandreservaat met een wandelpad dat door de zeereep loopt. Vanaf deze eerste duinenrij heeft u geweldig uitzicht over de zee en de duinen.

Een vraag blijft hangen: hoe goed ken ik onze eigen streek? Als boswachter ontdek ik steeds opnieuw weer nieuwe mooie plekken, gewoon in onze eigen omgeving. Ineens sta ik er dan weer bij stil hoe mooi Nederland is. Volgens berichten in de media blijven we deze zomer massaal in eigen land. 2020 wordt wat mij betreft het jaar waarin we ons land herontdekken. Of dit nu in Twente, de Brabantse Kempen of de Duin- en Bollenstreek is; mooie plekken gegarandeerd.

Fijne zomer allemaal!

Meer berichten