Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Corona

Niemand kon half maart voorzien wat er die volgende maanden allemaal zou gebeuren. We hadden zelfs nog nooit van een lockdown gehoord. Toen het een maand later echt menens werd, hield iedereen de adem in. Nu lijkt het ergste voorbij, althans zo schijnt het. Je moet er niet aan denken dat we toestanden krijgen zoals in Amerika of Brazilië.

Nu wat over de gevolgen. Afgezien van het afzeggen van de kaartavonden, het wegvallen van een reisje naar Schotland en het niet doorgaan van de Engelse Stoomfair, valt het best wel mee. Onze kennissenkring heeft heel oplettend geleefd en is gezond. Hoera!

Dan over de bollen. De toekomst is ongewis. Bestellingen uit het buitenland komen wel door, maar mondjesmaat. De Chinezen willen de bestelde lelies wel hebben, maar voor minder geld. Over de oogst van 2020 wordt heel moeilijk gedaan. Tulpen voor de droogverkoop worden wel gekocht, maar voor een klein prijsje. De grote broeierijsoorten staan onder druk. Geef die broeiers eens ongelijk na alles wat ze dit voorjaar hebben meegemaakt. Bloemen kiepen blijft heel lang op je netvlies staan. Nu maar hopen dat de oogst niet overdadig is.

Bij de bloemen een heel ander beeld. Na de desastreuze drie weken rond Pasen heeft de veiling zich langzaam hersteld. Als gevolg van het wegvallen van bloemen uit het buitenland, lijkt er nu een tekort. Luchtvracht is er veel minder en bovendien duur. In Kenia heerst enorme wateroverlast, veel kassen zijn onder water gelopen.

Nu heel veel Europeanen gedwongen thuis moesten blijven, zijn ze massaal gaan klussen. Ook de tuin krijgt de nodige extra aandacht. Tuinplantjes zijn al maanden niet aan te slepen. Bovendien was het mooi weer. Dat “vrouwen bloot, handel dood” nu een keertje niet opgaat, moeten we echt op de balk schrijven.

Dat de bermen en de rotondes toch weer groen zijn geworden, is u vast niet ontgaan. Ook de natuur lijkt “unlocked” te worden.

Aad van Ruiten

Meer berichten