Fracties spreken vertrouwen uit in beoogd wethouder RO | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Jordy de Mooij, in de CDA-fractie al de rechterhand van Theo Alkemade, volgt hem op als fractievoorzitter. | Foto: WS
Jordy de Mooij, in de CDA-fractie al de rechterhand van Theo Alkemade, volgt hem op als fractievoorzitter. | Foto: WS (Foto: )
Politiek

Fracties spreken vertrouwen uit in beoogd wethouder RO

Naar verwachting zal in de raadsvergadering van 23 juni Theo Alkemade worden benoemd als de nieuwe wethouder en Noordwijkse opvolger van de afgetreden Noordwijkerhouter Henry de Jong. Met de beoogde portefeuille Ruimtelijke Ordening moet de huidige fractievoorzitter van het CDA een nieuwe impuls kunnen geven aan een definitieve selectie van toekomstige bouwlocaties.

Tijdens de acht weken durende zoektocht heeft een speciale selectiecommissie zich gebogen over een opvallend groot aantal sollicitaties. Maar uiteindelijk voldeed Theo Alkemade toch het meest aan de voorwaarden. Waarbij communicatieve vaardigheid, de sterke persoonlijkheid en de eigenschap van stevig door kunnen pakken uiteindelijk doorslaggevend bleken.

Samenwerken

De reacties van de diverse fractievoorzitters blijken voornamelijk heel positief. Taetske Visser (PUUR): ‘Wij kijken uit naar een goede samenwerking omdat we Theo Alkemade kennen als een bekwaam en collegiaal raadslid. Wel zijn we erg nieuwsgierig naar dat persoonlijke lijstje met bouwlocaties voor betaalbaar wonen, waarover hij in de gemeenteraad steeds heeft gesproken.’

Voormalig CDA-raadslid Astrid Warmerdam van eenmansfractie DOEN spreekt wel van een gemiste kans. Zij had, ondanks haar respect voor de kwaliteiten van Alkemade, de keuze voor een complete buitenstaander een veel betere oplossing gevonden.

Jan Janson (PvdA) zegt bepaald niet verrast te zijn. Hij had deze keuze wel voorzien. Jan Janson: Ik blijf mij zorgen maken over de urgentie van betaalbaar bouwen.’ Hij vreest dat de Provincie niet zal gaan meewerken aan de door het CDA genoemde alternatieven voor een deel van Bronsgeest.

Voordeel van de twijfel

Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) blijkt vol vertrouwen. De Moor: ‘Ik ken Theo als een aimabele collega die doortastend opereren als belangrijke eigenschap heeft.’

Dick Gutlich (D66) is wel iets kritischer. Gutlich zegt met veel belangstelling uit te kijken naar de aanpak van de wethouder op het gebied van Ruimtelijke Ordening. Ook hij roemt de kennis en kunde van Theo Alkemade maar zou liever zien dat de huidige CDA-keuze voor bollengrond toch plaats gaat maken voor kiezen voor bouwgrond.

Louis Koppel zegt zich even van verder commentaar te willen onthouden. Koppel:’ Hij krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel. Maar ik wil eerst nog in gesprek met de beoogd wethouder voordat de fractie in de gemeenteraad akkoord gaat met zijn benoeming.

Collegepartijen ook positief

Vanuit de college partijen komen VVD en Lijst Salman Noordwijk met een positieve reacties. Michael van Dormolen acht Theo Alkemade in staat om binnen het huidige college te werken aan de juiste doelen betreffende de woningbouw in Noordwijk. Even als Peter van Bockhove spreekt hij van een persoonlijkheid met veel dossierkennis.

Ook Lissete van der Vossen (NZLokaal) noemt zijn daadkracht en dossierkennis als belangrijke eigenschappen. Of haar fractie voor de benoeming gaat stemmen onthuld zij niet. ‘Over personen stemmen wij schriftelijk en in het geheim’, houdt zij ons voor. Zij maakt zich wel grote zorgen over het huidige woningbouwprogramma. Zij hoopt dat het college nu snel kan doorpakken in ‘bouwen naar behoefte’ en daarbij via ‘bouwen voor senioren’ een doorstroming op gang brengt. En vooral niet alleen in de kernen Binnen en aan Zee maar ook in Noordwijkerhout en de Zilk.

Voordat wethouder Theo Alkemade officieel aan de slag kan, zijn er twee raadsvergaderingen nodig om het formeel allemaal wettig te maken. Want de noodzakelijke stembriefjes kunnen immers door het digitaal vergaderen niet direct worden ingenomen. Als het goed is zal de benoeming op 30 juni zijn beslag krijgen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>