Het leegstaande pand aan Marktplein 5. | Foto: Caroline Spaans
Het leegstaande pand aan Marktplein 5. | Foto: Caroline Spaans Foto: caroline spaans

Bewoners willen geen wiet

Politiek

Noordwijkerhout • Bewoners van het Marktplein hebben omwonenden benaderd om in actie te komen tegen de komst van een coffeeshop. Twee Noordwijkerhouters hebben dinsdag de politiek benaderd omdat ze op het Marktplein een coffeeshop willen starten. Een van de omwonenden heeft daar op gereageerd door 60 huishoudens op het Marktplein en omgeving via een brief op te roepen de komst van een coffeeshop te voorkomen. Volgens de briefschrijver heeft hij slechte ervaringen met hangjongeren en drugs op het Marktplein. Bovendien wonen er kinderen en die mogen van hem niet geconfronteerd worden met een coffeeshop. Het argument van de initiatiefnemers dat het goed is voor de middenstand klopt volgens de tegenstanders niet omdat een coffeeshop een andere doelgroep aantrekt. Volgens de tegenstanders laat het gemeentelijk beleid ook helemaal geen coffeeshop toe. Mensen met ideeën om de coffeeshop tegen te houden wordt gevraagd te mailen naar ferry@oranjeblumen.com. | Bron Bo

Van onze correspondent Wim Siemerink: 

Koffieshop als trekker in winkelgebied. 

Tijdens het rondetafelgesprek werd aan de Noordwijkse politiek het verzoek gedaan om medewerking te verlenen aan het vestigen van een coffeeshop in Noordwijkerhout.

Een coffeeshop op het Marktplein. Niet om cappuccino of espresso te verkopen. Maar om geïnteresseerden in cannabis of mogelijk wiet van dienst te zijn. Noordwijkerhouters Ted Bierhoff en Justin Schrama stelden zich voor als ervaringsdeskundigen in de horeca die in hun woonplaats een droom wilden verwezenlijken.

Zelfstandig ondernemen doormiddel van het vestigen van een coffeeshop. En daarmee tevens een impuls te geven aan het winkelgebied in het centrum van Noordwijkerhout.

Voor de legalisering is het wel noodzaak dat de politiek positief meedoet en bereid is een exploitatievergunning en een gedoogverklaring af te geven.

Marktplein

De initiatiefnemers spraken hun voorkeur uit voor het Marktplein als vestigingslocatie. Omdat daar overlast tot het minimum kan worden beperkt en er voldoende parkeerruimte beschikbaar is.

Maar de insprekers bleken zeker bereid om ook een andere locatie te overwegen.

Raadsleden Jaap de Moor (BN), Jan Janson(PvdA) en Lisette van der Vossen(NZL) bleken serieus te willen meedenken. En stelden verdiepende vragen over het gebruik,de toelevering, de mate van aantrekkingskracht voor het winkelgebied en manier van exploiteren.

Carla Drijver (D66) wilde weten aan welke vestigingsvoorwaarden de initiatiefnemers belang hechten en Louis Koppel (GL) sprak van een interessante gedachte.

Lokale service

Peter van Bockhove stelde dat de politiek het er wel eens over zou moeten hebben. Hij suggereerde dat regionale kwekers met hoogwaardige producten de toelevering zou moeten verzorgen.

De heren Bierhoff en Schrama benadrukten dat zij zelf geen gebruikers zijn maar als ondernemers een lokale service wilden aanbieden aan lokale gebruikers. De er volgens hen in alle lagen van de bevolking zijn. Waardoor het winkelgebied naast meer toeristische ook meer lokale bezoekers zou genereren. Omdat de lokale gebruikers niet meer elders hun boodschappen zouden doen.

Of het initiatief tot gevolg heeft dat er ambtelijk serieus naar gaat worden gekeken is nog de vraag. Volgens velen is het wel een feit dat door het toelaten van de vestiging van één coffeeshop er duidelijkheid ontstaat. Indien op één plaats in de gemeente de verkoop van softdrugs wordt gedoogd, kan bij verkoop elders beter handhavend worden opgetreden.

Uit de krant