Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Marieke Voorn

Bibliotheken weer open, afhaalbieb alweer gestopt

Het was een verrassing voor de Bibliotheek Bollenstreek dat de deuren op maandag 11 mei alweer open mochten voor publiek. Het betekende meteen het einde voor de net gelanceerde Afhaalbieb. "Onverwacht, maar het allesoverheersende gevoel is blijdschap."

De afhaal- en bezorgbieb werd op vrijdag 1 mei gelanceerd. Wethouders en burgemeesters in alle Bollenstreekgemeenten overhandigden tassen met boeken aan inwoners boven de 70 jaar. Voor alle bibliotheekleden was er de afhaalbieb, waarbij ze online een boekenpakket konden bestellen en dat afhalen in de vestiging in Lisse.

Op woensdag 6 mei maakte premier Rutte echter bekend dat de bibliotheken op maandag 11 mei weer open mogen. Daardoor stopt de afhaalbieb al na een aantal dagen. Voor Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek, kwam de boodschap van de heropening als een verrassing. Portengen: "Ik ben blij dat we maandag weer open mochten gaan. De enige kanttekening is dat Rutte ons dit twee werkdagen vooraf meldt. Ons vizier was gericht op 20 mei en we hebben het druk gehad met de organisatie van de afhaal- en bezorgbieb, dus de heropening komt onverwacht. Maar het allesoverheersende gevoel is blijdschap."

Dat de afhaalbieb slechts een week heeft gedraaid, is volgens Portengen niet zonde van al het werk vooraf door zijn collega's. "De afhaalbieb was van korte duur, maar zeker niet voor niks. We hebben mensen blij gemaakt met onze boekenpakketten en veel positieve reacties gehad. Ik ben ook onder indruk van de energie en flexibiliteit waarmee mijn collega’s dit in korte tijd hebben georganiseerd, nadat het duidelijk werd dat we na 28 april nog niet open mochten gaan. Dus zowel voor de bibliotheek zelf als voor onze leden heeft de afhaalbibliotheek veel opgebracht."

Geen boetes
De Bibliotheek Bollenstreek houdt zich na de heropening aan het landelijk protocol. Dat betekent dat er een beperkt aantal bezoekers per keer naar binnen mag. Mensen wordt gevraagd alleen te komen, kinderen onder de 16 jaar mogen alleen met begeleider naar binnen. Ook moet iedereen nog steeds anderhalve meter afstand houden. De ingeleverde boeken gaan in quarantaine: ze worden pas 72 uur na inlevering weer op de planken gezet.
Leden hoeven zich overigens niet te haasten om hun geleende boeken te retourneren. De Bibliotheek Bollenstreek int nog geen boetes. De eerste inleverdatum is bepaald op 1 juni.

Bezorgbieb
De Bezorgbieb gaat wel door voor mensen die in de risicogroep vallen. Zij kunnen hun boeken thuis bezorgd krijgen via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Meer berichten