Maandag, rond kwart over twaalf, was het ontzettend druk bij de Prinsenhofschool. | Foto: Caroline Spaans
Maandag, rond kwart over twaalf, was het ontzettend druk bij de Prinsenhofschool. | Foto: Caroline Spaans

De scholen zijn weer begonnen

Algemeen

“We zijn er klaar voor” zegt Omar Ramadan, voorzitter van het College van Bestuur van de Sophia Scholen in de Bollenstreek. “We zijn acht weken bijna dicht geweest; niet helemaal omdat de kinderen van ouders in de medische beroepen gewoon naar school konden”. Het zal er wel allemaal heel anders aan toe gaan. Er zijn twee kernpunten: het onderwijs en de bijzondere omstandigheden.

Door Ina Verblaauw

Voor het onderwijs geldt dat alle leerlingen een inschatting krijgen hoe ze ervoor staan. Het afstandsonderwijs was een prima oplossing, maar niet ideaal. Hebben alle kinderen zich aan de huiswerkopdrachten gehouden? Wie heeft er een achterstand opgelopen. Dat zal de komende week in kaart worden gebracht en zal er worden gekeken wat er nodig is om het niveau weer op normaal te krijgen?

Het landelijk advies is de kinderen om de dag naar school te laten komen; er zijn scholen die kiezen voor halve dagen met halve klassen. “s Morgens de ene helft van de klas en ’s-middags de andere helft van de klas. Tussen de wisseling van de groepen zit dan tenminste één uur. De meeste scholen kiezen ervoor de groepen te halveren waarbij een hele dag les wordt gegeven om en om: maandag-donderdag of dinsdag-vrijdag, waarbij de woensdag de wisseldag is, zodat de kinderen de ene week twee en de andere week drie dagen naar school gaan. Ook voor veel (thuis)werkende ouders is het fijn dat de kinderen weer naar school gaan. “Maar, de dagen dat de kinderen niet naar school gaan, krijgen ze wel huiswerk mee en blijft de ondersteuning van de ouder noodzakelijk”.

Voor wat betreft de bijzondere omstandigheden zijn de regels ook vrij duidelijk. De anderhalve meter geldt niet voor de kinderen, wel voor de leerkrachten. De ouders wordt gevraagd de kinderen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school te brengen en niet in de klas maar buiten het hek afscheid te nemen. Bij alle scholen zullen alle ingangen gebruikt gaan worden. Per school is dat verschillend en hangt ook af van het aantal vierkante meters dat het schoolgebouw heeft. Ook het tijdstip waarop de kinderen gebracht en gehaald kunnen worden, verschilt per groep. Ook hier spreiding, zodat er zo min mogelijk contact is. Bij de scholen is ervoor gezorgd dat er voldoende reinigingsgel, papieren handdoeken en extra prullenbakken aanwezig zijn. De scholen worden nu niet één keer per dag, maar meerdere keren schoongemaakt, zoals het sanitair. Als het weer het toelaat, zullen de gymnastieklessen buiten plaatsvinden. Mondkapjes zijn niet noodzakelijk; heel veel handen wassen en afstand tot elkaar houden wel.

Dat de kinderen graag naar school willen, is duidelijk. Dit geldt ook voor de meeste leerkrachten. Ook zij staan te popelen hun kinderen weer in het “echt” te zien. De leerkrachten die zelf in de risicogroep vallen, hoeven niet naar school te komen. Zij kunnen on-line de thuiswerkende kinderen ondersteunen. Want het afstandsonderwijs moet ook doorgaan op dagen dat de kinderen niet naar school gaan.

Foto: Ina Verblaauw

Uit de krant