Stek bestuurder Hans Al (l) en Willem van Duin (Noordwijkse Woningstichting). | Foto: pr, tekst: Wim Siemerink
Stek bestuurder Hans Al (l) en Willem van Duin (Noordwijkse Woningstichting). | Foto: pr, tekst: Wim Siemerink

Fusie voor woningcorporaties. Willem van Duijn: 'Jammer dat Antonius van Padua een eigen route koos'

Algemeen

De eerder ingezette krachtenbundeling van woningcorporaties Stek Lisse, de Vooruitgang Teylingen en De Noordwijkse Woningstichting heeft geleid tot een feitelijke fusie. Dat werd vandaag, maandag 17 februari, officieel bekend gemaakt.  

Volgens bestuurders Hans Al en Willem van Duijn was deze krachtenbundeling nodig om ook voor de toekomst voldoende betaalbare huurwoningen te blijven bouwen en de strijd aan te gaan met het huidige, zeer complexe, sociale woningbouw vraagstuk. Ook vanuit organisatorisch oogpunt is er winst te halen, want op bedrijfslasten en ITC alleen al, wordt 1,3 miljoen euro bespaard. De Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw gingen akkoord met de gewenste fusie. Stek, Vooruitgang en Noordwijkse Woningstichting zijn na de fusie één woningcorporatie die in de Bollenstreek 11.600 woningen beheert met de focus op goede, betaalbare huurwoningen en vooral voor mensen die niet zelf in hun huisvesting kunnen voorzien. Voorlopig blijft men op de bestaande vestigingen nog gewoon actief maar er wordt wel gezocht naar één centrale vestiging in de Bollenstreek, waarbij lokale steunpunten mogelijk in stand worden gehouden. De naam wordt Woningcorporatie Stek en er wordt een nieuwe huisstijl gelanceerd met de uiting: Je huis, je thuis. Tot de organisatorische fusie op 1 juli werkt de Noordwijkse Woningstichting nog onder deze naam vanuit het kantoor aan de Van Panhuysstraat in Noordwijk.

Van Duijn zegt met nadruk: 'Het nieuwe Stek is meer dan een optelsom van het 'oude' Stek, aangevuld met Vooruitgang en de NWS. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een compleet nieuwe organisatie. Waarbij in het beleid en processen steeds is gekozen voor de beste werkwijze. Tot 1 juli blijft sprake van een overgangsperiode, waarin afdelingen worden samengevoegd en het nieuwe computersysteem wordt ingericht.' De vraag dient zich aan of deelnemen aan de fusie door het Noordwijkerhoutse Antonius van Padua niet beter was geweest. Van Duin benadrukt dat dit altijd al de voorkeur genoot en dat het zeker jammer is dat er geen 'Bollen 4' is ontstaan. Maar dat Padua, na aanvankelijk mee te hebben gedaan, onverwacht toch voor een eigen route koos. Hans Al vult aan dat de samenwerking wel erg goed is en dat daar waar nodig ook wordt samengewerkt.

Uit de krant