Dennis Salman en Sjaak vd Berg samen met Dorien Stuivenberg (Prinsenhof), Xandra Mahieu (Regenboog) en Mariken Langbroek (Victorschool). | Foto: pr
Dennis Salman en Sjaak vd Berg samen met Dorien Stuivenberg (Prinsenhof), Xandra Mahieu (Regenboog) en Mariken Langbroek (Victorschool). | Foto: pr

Presentatie voor basisschooldirectie en wethouders Salman en Vd Berg

Algemeen

Bij de Stichting Noordwijkerhout Van Toen (NoVaTo) ontving vrijdag 24 januari voorzitter Abe Bader directieleden van de basisscholen in Noordwijkerhout en de wethouders van Cultuur en Onderwijs.

Vrijdag 24 januari was het een drukte van belang in het kleine dorpsmuseum van stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo). Voorzitter Abe Bader ontving directieleden van de basisscholen in Noordwijkerhout en de wethouders van Cultuur en Onderwijs. Zij kregen een presentatie te zien waarin het doel van hun komst werd uitgelegd. NoVaTo houdt zich niet alleen bezig met het bewaren en archiveren van foto's, boeken en voorwerpen. Er bestond al langere tijd de wens een project te starten voor de basisscholen. Vier jaar geleden zijn voormalig docenten Jan Immerzeel en Anja de Klerk als vrijwilliger begonnen aan het ontwikkelen van dit scholenproject. Eerst werden er lessen voor groep 8 over de Tweede Wereldoorlog in Noordwijkerhout ontwikkeld. Het schooljaar daarna begonnen de lessen daadwerkelijk, dit bleek een groot succes. De volgende stap was het maken van een programma voor groep 7: het ontstaan van de bloembollenteelt. Een van de onderdelen daarvan is het opkweken van een pot narcissen, die belangeloos geleverd worden door kweker Aad van Ruiten. Het ontstaan van Noordwijkerhout komt aan bod in groep 6. Hierin staan het kasteel de Boekhorst, de Witte Kerk en de abdij Leeuwenhorst centraal. Na afloop maken de kinderen op school een heus familiewapen. De resultaten worden vervolgens in het museum tentoongesteld. Tenslotte kunnen we niet om de stropers heen; zij zijn een onderdeel van de lessen voor groep 5. Ook de boeren, jagers en schelpenvissers worden besproken. Daarnaast maken de kinderen kennis met voorwerpen in het museum middels een speurtocht. Nu is het project zo ver ontwikkeld dat er elk schooljaar rond de 25 groepen in het museum aan de Zeestraat op bezoek komen. Dit was een goed moment om de directies van de basisscholen en de verantwoordelijke wethouders uit te nodigen om het totale project in ontvangst te nemen.

Wethouders Dennis Salman en Sjaak van den Berg namen het project in ontvangst, evenals de directieleden Dorien Stuivenberg van de Prinsenhof, Xandra Mahieu van de Regenboog en Mariken Langbroek van de Victorschool. Wethouder Salman was aangenaam verrast door het uitgebreide programma voor de kinderen van groep 5 tot en met 8 in de dorpskern Noordwijkerhout en sprak zijn waarderende dank uit.

Uit de krant