Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy

Gezamenlijk

Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen gebruiken dit moment om terug te kijken naar het jaar waarin Noordwijk en Noordwijkerhout bestuurlijk werden samengevoegd. Het jaar waarin inwoners onder gezag van een democratisch gekozen gemeenteraad moesten toekijken hoe in en vanuit het gemeentehuis de aandacht voor het allergrootste deel uitging naar de ambtelijke organisatie. Het nieuwe werken, de herinrichting van de kantoor- en werkruimtes, de veranderende denkwijze en op veel plaatsen nieuwe personele bezetting. Het Oude Noordwijk achtte zich een 7 sterrengemeente. De politieke leiding in de fusiegemeente Noordwijk kwam al heel snel tot de conclusie dat er aan dit Noordwijk, in de nieuwe samenstelling, bepaald geen sterren konden worden toegekend.

Noordwijk is inmiddels een dorpje van ruim veertigduizend inwoners en met zijn allen zijn we aan 2020 begonnen. Het jaar waarin is gekozen voor het thema 'Vrijheid'. En ook het jaar waarin we een nieuwe leidinggevende gaan verwelkomen. Ik zie reikhalzend uit naar de komst van een nieuwe burgemeester, die hopelijk een bijdrage gaat leveren aan het een verdere eenwording van onze gemeente. Eén die college en gemeenteraad misschien kan overtuigen dat er niet al te stevig moet worden vastgehouden aan dat weerzinwekkende 4 kernenbeleid. Maar dat verbinden, zoals Noordwijk binnen en Noordwijk aan zee dit op allerlei gebieden in de afgelopen jaren wisten te realiseren, heel breed navolging verdient.
De winkeliers binnen het NOV en de Oranjevereniging zijn recente praktijkvoorbeelden waarbij Zee en Binnen niet meer van belang bleken te zijn. Het Retail Lab is een piepklein voorbeeld van slimme winkeliers die beseffen dat 'samen sterk', ook met Noordwijkerhout, nog steeds de voorkeur verdient.

Dat onze wethouders alvast oefenen om als eerste burger in kleine kernen actief te zijn, vind ik op zich wel amusant. Van mij mogen ze, maar het levert geen enkele bijdrage aan een betere samenleving. Het brengt de 13.420, de 2051, de 17.600 en de 9134 inwoners van respectievelijk Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk binnen en Noordwijk aan Zee, bepaald niet dichter bij elkaar.
Als wethouders het zien als een bestuurlijke ervaring die hun leven verrijkt dan moeten zij vooral wijkwethoudertje spelen. Maar ik hoop dus van harte dat de nieuwe burgemeester geen voorstander zal blijken van dit '4 kernenbeleid'.
Maar we gaan het meemaken in 2020. Het jaar waarin ik overigens onverdroten door zal blijven gaan om als Binder tegenstellingen uit te lichten, verrassende standpunten positief of negatief te beoordelen en het doel om te verbinden, in ere zal blijven houden.

Een eerste kans tot gezamenlijkheid biedt het aanstaande Carnaval. In het Rijk der Zotten liggen kansen voor Prins Confetschie der Kaninefaten, Prins Altera Vita der Noortukkers en Prins Nounours der Keiebeiters om gezamenlijk en kernloos het carnaval te vieren.

Meer berichten