Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy
Column

Snooker

We naderen het eind van 2019. Het jaar waarin een 27-koppige gemeenteraad de opdracht probeerde uit te voeren die hen door de kiezers werd gegeven. De eerste en meest simpele opdracht, het leveren van een college van B&W, werd al snel uitgevoerd.

Maar toen begon het spel. Een spel wat ik even vergelijk met het spelen van snooker. Op de tafel lagen al de 7 sterren die de vorige gemeenteraad had achtergelaten. De 7 ballen naast de 15 rode, met elk een andere kleur: geel, groen, bruin, blauw, roze, zwart. Ik benoem ze nog even in politieke zin: natuur en landschap, uitstekende bereikbaarheid, veelzijdige economie en toerisme, energieke samenleving, geweldige sportmogelijkheden, sfeervolle dorpscentra en natuurlijk een aantrekkelijke leefomgeving.

Het doel van snooker is om zo snel als mogelijk de tafel leeg te spelen. Dat bleek politiek niet zo eenvoudig. In dit geval zijn de spelers gemeenteraad en het college van B&W. Als we achteraf het verloop van het spel bekijken, dan vallen er een aantal zaken op. Allereerst de ingelaste pauze van honderd dagen die een speler (het college) aanvroeg om eerst nog wat basistechniek onder de knie te krijgen. Toen het spel echt begon bleek hoe moeilijk het spelletje is. Vooraf leek het hen zo eenvoudig. Maar na de afstoot werd al snel duidelijk dat beide spelers het noodzakelijke niveau missen om daadwerkelijk een van de ballen te potten. De ogenschijnlijk meest makkelijke ballen werden gewoon gemist. Wel wist het college de speelbal een aantal keren snooker te leggen. U weet wel, zo'n positie waaruit scoren voor de andere speler nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt.

Andersom bleek ook de wat onervaren ogende andere speler (de gemeenteraad) niet echt in staat een eigen spel te spelen. Veel twijfel, veel gedraal om de tafel en na een gemaakte voorkeur gebrek aan stootkracht. Zelfs een heel gemakkelijk liggende gele bal (het aanwijzen van een nieuwe raadzaal) bleek veel te moeilijk om direct te potten.

Zoals het spel nu op tafel ligt, gaat er voorlopig niet gescoord worden ook. De 7 gekleurde ballen liggen er nog allemaal. Van de rode zijn er een paar 'gepot'. Met andere woorden, de grote onderwerpen, zoals woningnood, komen tot een echte bestuurlijke eenheid, het realiseren van een ambtelijke eenheid, vereenvoudigde vergunningverlening en ook parkeeroplossingen, liggen nog in uitzichtloze posities. Kleinere onderwerpen zoals uiteindelijk verstrekken van een bouwvergunninkje bij SJC en VVSB konden op de valreep worden binnengehaald. Zojuist rolde nog een rode bal, het aankopen van voormalig Garage Otto, heel langzaam de hoekpocket in. Maar het vertoonde spel geeft nauwelijks aanleiding om te verwachten dat binnen afzienbare tijd de tafel zal zijn leeg gespeeld. Vooral omdat, zo is heel duidelijk gebleken, er nog veel technische vaardigheid bij de beide spelers ontbreekt. Zelfs niet nu de spelregels zijn aangepast en de 7 sterrenpolitiek wordt losgelaten.

Meer berichten