Emigreren | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Emigreren

Heel duidelijk is Van Dale niet over dat woord. Het is uitwijken of je definitief in een ander land vestigen. Die dubbele uitleg geldt voor heel wat jongelui die in de zestiger jaren naar het buitenland vertrokken. Dikwijls kwamen ze uit grote gezinnen en als er al eentje weggegaan was en de mooie brieven kwamen in de bus, dan begon het bij de anderen ook behoorlijk te kriebelen.

Nogal wat Brabanders gingen naar Brazilië. Gewend aan het zonnetje thuis, dachten ze dat het daar met de warmte wel mee zou vallen; dus niet! Er waren er die hun gezin en de hele veestapel meenamen: heel lang pionieren. Naar Nieuw Zeeland kon je vertrekken met steun van onze regering. Ook daar ging het niet vanzelf.
In Frankrijk was het land zo goedkoop, voor een akkerbouwer kon het bijna niet misgaan, maar ook daar is het klimaat niet gemakkelijk. Canada en Amerika waren ook heel populair en binnen de kortste keren had iedereen daar een auto en zelfs een koelkast!
In veel landen heb ik emigranten bezocht. Diegenen die er succesvol geworden zijn, hebben allen dezelfde eigenschap: ze hebben zich volledig aan het land aangepast. Weliswaar met hun Hollandse achtergrond, maar toch. Een bakker, ten oosten van de Rockies in Amerika verkocht er ook haar Limburgse vlaaien. Bollenjongens in Oregon hebben hun eigen tulpendagen in het voorjaar. Jan Piero in Canada was er de pioenenkoning op de bloemenveiling.
Ook de kwekers die naar Noord-Holland verhuisden, vallen een beetje onder emigreren. Complete gezinnen uit De Venen, Noordwijk en ook Noordwijkerhout settelden er zich. Op omgeploegde stolpboerderijen kon je immers prima bollen telen. De verkaveling is er ook ideaal.
Van de meeste emigranten staat nu de 2e of 3e generatie aan het roer en, geholpen door de snelle communicatie met Holland tegenwoordig, blijven ze goed op de hoogte. Ze telen allemaal tulpen in netten en broeien doen ze op water. Wat te denken van die Noorwijkerhouter Kees Jansen die, in New Jersey, een heuse Keukenhof heeft aangelegd. Compleet met een oude stal, oude bollenmachines en een dierentuin. Er zit zelfs een echte Hollandse molen aan te komen. Puik!

Aad van Ruiten

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>