Afbeelding

Revolutie

Column Bollenpraat

Het woord revolutie neemt de bollenjournalist Arie Dwarswaart nog niet in de mond; hij noemt het, bescheiden als hij is, een sprong voorwaarts. In de bollen wordt gezocht naar methoden om ze te telen onder perfecte groeiomstandigheden. Dan wordt uitgegaan van virusvrije plantjes die in een laboratorium zijn gekweekt. De uitgroei is dan in een kas of cellen met belichting. Bij lelies lijkt dat te lukken. In 8 maanden van reageerbuisplantje tot leverbare bol! In het open veld zou dat veel langer duren en moet je bovendien veel aan schimmel- en insectenbestrijding doen.

Tulpen zijn veel weerbarstiger in hun opkweek. De tere jonge bolletjes laten zich niet makkelijk onder laboratorium-omstandigheden tot een snelle groei dwingen. Als belangrijkste bolgewas met de grootste teeltoppervlakte is dat zeker nodig. Dan de calla's: ook daar is de laatste jaren veel veranderd. Door zaad vermeerderen, is niet altijd mogelijk; dan is de bloem soms anders. Nu is er een methode ontwikkeld om de knol in stukjes te snijden. Die maken dan toch weer nieuwe knolletjes, zij het niet altijd virusarm.

Dan de hyacinten. Iedereen denkt dat vermeerderen daar geen probleem is. De muizen hebben ons in de vorige eeuw al op de gedachte gebracht dat, als je de bolbodem weghaalt, er op de rokken nieuwe bolletjes komen. Het hollen van hyacinten wordt dan ook nog veelvuldig gedaan. Maar ook dat heeft z'n nadelen: met het holmesje kan je besmetting overbrengen en je moet telkens weer nieuwe moederbollen optelen. Met weefselkweek in het laboratorium hoeft dat niet. Ook bij narcissen wordt nu het nodige onderzocht. Het z.g. parteren heeft als nadeel dat het met fusarium-gevoelige soorten bijna nooit goed gaat.

De voornaamste reden voor dit alles is dat we steeds meer "gewashulpmiddelen" kwijt raken. Consumenten vragen om schoongeteelde bollen. Ongetwijfeld is de voorgestelde kweekmethode duur. Afgewacht moet worden of de markt het oppakt. Revolutie of niet, een sprong voorwaarts is het zeker!

Aad van Ruiten

Uit de krant