Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Mata-Ne! Tot januari 2020! Dan komen de Japanse leerlingen naar Noordwijkerhout. | Foto: pr
Mata-Ne! Tot januari 2020! Dan komen de Japanse leerlingen naar Noordwijkerhout. | Foto: pr (Foto: )

Hirado reis zit er weer op

uitwisseling ? Elf leerlingen van het Teylingen-College Leeuwenhorst en hun begeleiders zijn vorige week weer teruggekomen uit Hirado, Japan. Zij waren daar op uitwisseling in het kader van de stedenband tussen deze Japanse stad met de gemeente Noordwijk. Twaalf dagen eerder vertrokken ze uit om dit bijzondere avontuur aan te gaan. Bij aankomst zijn de leerling gekoppeld aan Japanse leerlingen in verbleven in een gastgezin: een mooi aspect van dit uitwisselingprogramma. 

Overdag volgden de leerlingen een speciaal samengesteld, veelzijdig programma. Op een culturele dag leerde de groep in een tempel over het eeuwenoude ritueel van de theeceremonie, oefenden ze een zen-meditatie en sloten ze af met Japanse bloemschikkunst. Omdat het programma gericht is op het begrijpen van de Japanse cultuur en het dagelijks leven, werden ook de drie high schools in Hirado bezocht. De dagprogramma's aldaar waren erg afwisselend. Zo werden op de agrarische school broodjes gebakken en geleerd hoe thee wordt gewonnen uit theeblaadjes. Op de andere scholen volgden de groep lessen als verzorging, muziek en scheikunde, en mocht iedereen een eigen poster schilderen in de kalligrafie les.

De leerlingen liepen ook een dagje mee met hun partner en bezochten de reguliere lessen. Dit maakte indruk, daar waar het respect voor de docent en het stilteniveau bijna niet met Nederland is te vergelijken. De weekenden werden deels doorgebracht met de eigen gastgezinnen. Omdat Engels in Japan geen vanzelfsprekendheid is ging het communiceren soms lastig, maar door samen te werken en het nodige handen-en voetenwerk werden bijzondere vriendschappen opgebouwd. Op Isa van der Slot, leerling van het Teylingen-College Leeuwenhorst, maakte de sportdag de grootste indruk. ''Op deze dag heb ik heel goed het verschil tussen de Japanse- en Nederlandse scholen kunnen zien. Er zit enorm veel verschil in de bijbehorende rituelen en dit was erg speciaal om mee te maken'', aldus Isa.

Begin januari komen de Japanse partners en hun begeleiders naar Noordwijk voor de tweede helft van de uitwisseling. De Japanse leerlingen zullen dan in de gezinnen van de Nederlanders verblijven.

Meer berichten