Felitciano Zschusschen manouvreert tussen Glenn van Moerkerk en Toer Bouwman. | Foto: Orange Pictures. Foto: op

VVSB pakt in slotfase nog een punt

Sport

Lange tijd zag het er niet naar uit dat VVSB, Amsterdam ging verlaten met een resultaat. Ajax kwam voor rust op een 1-0 voorsprong en verdubbelde in het tweede bedrijf de score.

Door Stefan van den Burg

Een kwartier voor tijd zorgde Peter Verhoeve voor de aansluitingstreffer. Met veel opportuun trachtte de Noordwijkerhouters de gelijkmaker te forceren, wat één minuut voor de officiële speeltijd lukte. Loyd van der Wilden zorgde ervoor dat VVSB met 2-2 de hoofdstad weer verliet.

VVSB had het betere van het spel in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Via de vleugelverdedigers probeerde de ploeg van Eric Meijers het Ajax lastig te maken. De eerste kans van de wedstrijd was voor Glenn van Geldorp, echter ging zijn bal via een Ajax-verdediger en doelman Stephan Veenboer naast. Uit die corner kopte Tomas Arroyo maar net naast het doel van de Amsterdammers. Even later had Felitciano Zschusschen het vizier nog niet op scherp staan, zijn vrije trap ging naast het doel van Ajax.

Naar mate de eerste helft vorderde nam Ajax het initiatief in de wedstrijd over. Na een half uur kreeg de thuisploeg een aantal dotten van kansen, maar werden die op soms onverklaarbare redenen niet benut. Zo was tot tweemaal toe doelman Ruben Valk die van dichtbij een poging kon keren en schoot Mitchel Bormann van nagenoeg de doellijn toch nog over. Deze kansen waren een voorbode voor de voorsprong. Na 38 minuten werd spits Kenneth Misa-Danso alleen op doelman Valk afgestuurd waarna hij met een stiftje voor de openingstreffer zorgde.

Ook in het tweede bedrijf had de thuisploeg het initiatief en scoorde het binnen tien minuten de 2-0. Opnieuw kwam een steekbal door het midden terecht bij een van de aanvaller van Ajax. Ricardo Fransberg verschalkte hierna de doelman van VVSB.

VVSB ging aanvallend wisselen, maar werd ook kwetsbaarder in de verdediging. Zo moest doelman Valk nog een aantal keer reddend optreden. Met nog een kwartier op de klok zorgde verdediger Peter Verhoeve met een rake kopbal voor de aansluitingstreffer. Vanaf dat moment kwam het geloof bij VVSB weer terug en werd Ajax met de rug tegen de muur gezet.

Uiteindelijk kwam pas in de slotminuut van de officiële speeltijd de gelijkmaker. De voorzet van Lulinho Martins vloog over alles en iedereen heen en kwam bij Loyd van der Wilden terecht. De invaller kapte naar zijn rechterbeen en schoot de bal in de lange hoek raak.

De laatste kans van de wedstrijd was ook nog voor VVSB. Martins probeerde het met een laag en hard schot van afstand. Doelman Veenboer moest zich helemaal strekken om tot een redding te komen. Hierdoor bleef de stand 2-2.

Scoreverloop en opstelling

Ajax – VVSB 2-2: 38. Misa-Danso 1-0, 54. Fransberg 2-0, 76. Verhoeve 2-1, 89. Van der Wilden 2-2.

VVSB: Ruben Valk; Richelo Fecunda, Peter Verhoeve, Tomas Arroyo (57. Yannick Bouw), Rob Zandbergen, Jelmer Vijlbrief (57. Loyd van der Wilden); Ties Evers, Glenn van Geldorp (70. Tom Kok), Frans van Niel; Lulinho Martins, Felitciano Zschusschen.