'Het kaasmes snijdt aan twee kanten' | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Peter den Elzen met zijn bijzondere bunkerkaas. | Foto: Willem Krol
Peter den Elzen met zijn bijzondere bunkerkaas. | Foto: Willem Krol (Foto: KROLFOTO 0622505508)

'Het kaasmes snijdt aan twee kanten'

Volle bak in 'bunker 4-14' bij de entree van het Atlanticwall Museum Noordwijk in de namiddag op zaterdag 31 augustus. De stemming zit er goed in. De zomer is buiten nog in volle gang en de sfeer is vergelijkbaar met het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, halverwege juni. Liefhebbers kijken er maandenlang hunkerend naar uit: de bunkerkaas is rijp!

Door Caroline Spaans

'Ik kan niet kiezen', zegt een van de bezoekers, wijzend naar de drie schaaltjes met kaasblokjes. Den Elzen heeft de eerste kazen aangesneden en zorgvuldig op verschillende bordjes verdeeld: Goudse-, Boeren- en Geitenkaas. Voor alle bezoekers is er wat te drinken: de rode wijn, die goed smaakt bij de kaas, vindt gretig aftrek. De kaas smelt in je mond. Wat een verwennerij.

Victor Salman, voorzitter Stichting Atlanticwall Museum Noordwijk, houdt voordat iedereen een pondje of meer aanschaft, een toespraak: "We bevinden ons nu in de '4-14' bunker: het échte museum. We hebben ook een gangenstelstel dat van 1 mei tot en met 31 augustus open is. Fijn dat u met zovelen hier bent: de vrijwilligers en de gasten van Peter den Elzen."

Ideale temperatuur

"In een deel van dit bunkercomplex was ooit een champignonkwekerij. Peter kwam een jaar of 6,7 geleden naar ons toe met de vraag: kan ik hier niet iets met mijn kazen doen hier? De temperatuur en luchtvochtigheid in de bunkers is daar ideaal voor. Dat hebben we toen uitgeprobeerd. En met succes! Totdat we een gids hadden met een soort kaasallergie. Omdat bezoekers hier betalen voor een rondleiding en omdat die inkomsten natuurlijk belangrijk zijn, hebben we Peter gezegd: jammer maar helaas.

Nou. Dat hebben we geweten! Ik werd door vrienden gebeld, ik werd tijdens een borrel aangesproken en hoteliers zeiden: wat moeten we nu? Dus we zijn weer om de tafel gaan zitten en uiteindelijk is de bunkerkaas teruggekomen en rijpt nu in een ander gedeelte in de bunker. En inmiddels zijn we zover dat we Peter ambassadeur willen maken voor ons museum. Gelukkig hebben we heel veel donateurs, die de stichting een warm hart toedragen. Dus we dachten: als we iedereen die bij Peter kaas koopt, donateur kunnen maken en als Peter zich net zo in blijft zetten als toen, dan snijdt het kaasmes aan twee kanten!"

Overname

Den Elzen dankte alle vrijwilligers en vertelde - zoals veel Noordwijker inmiddels weten - dat Charlot van der Leest zijn zaak overneemt: "Charlot zal hier volgend jaar staan, want de bunkerkaas blijft bestaan!"

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>