Diamanten huwelijk voor Grad en Ria | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Het 60 jarig bruidspaar in hun woonkamer. | Foto: Piet de Boer
Het 60 jarig bruidspaar in hun woonkamer. | Foto: Piet de Boer (Foto: )

Diamanten huwelijk voor Grad en Ria

Op hun trouwdag 30 juli vierden Grad (88) en Ria (86) van der Togt-Romijn op Tespelduin hun 60 jarig huwelijksjubileum. Daarna deden ze het feest nog eens over met vrienden, bekenden en medebewoners.

Door Piet de Boer

''Onze ontmoeting is een raar verhaal'', zegt Grard. ''Ria woonde samen met haar broer. Ik moest zogenaamd elke avond langskomen om de tv af te stellen. Dat vond ik noodzakelijk.'' Ria vult aan: ''Grad was een kameraad van mijn broer.''

Hoe ze verliefd geworden zijn? Ze zeggen het beiden nog steeds niet te snappen, maar het lag voor de hand. Ze woonden dicht bij elkaar werden 'geleidelijk aan' verliefd. Helaas raakte Grard op zijn twintigste gehandicapt en lag meer dan een jaar in het ziekenhuis. ''Trouwenn werd toen toch een beetje twijfelachtig'', zegt Ria. Aanvankelijk wilde Grard namelijk loodgieter worden, maar moest nu op jonge leeftijd al omscholen. Hij werd na een jaar praktijkervaring radio- en later tv-technicus. ''Dat heb ik 42 jaar gedaan. Ik was blij dat ik kon werken, want zoveel mogelijkheden had ik niet." Toch concludeert hij nu: "Ik vind dat ik veel geluk heb gehad in mijn leven en ik kon me uitleven in de muziek." Grad speelde 62 jaar bij muziekvereniging Jeanne d'Arc: bariton, maar ook trompet en cornet.

Liefde voor de muziek

Vijfendertig jaar is hij bestuurslid geweest en zelfs een periode voorzitter, net als zijn vader, die de liefde voor harmonie- en blaasmuziek doorgaf aan zijn kinderen. Grad heeft koperblazers opgeleid. ''Goed vermogen, goede blaastechniek en noten kunnen spelen zijn het belangrijkste als je begint. Niet echt moeilijk volgens Grad ''maar sommigen leren het nooit.'' Ria heeft niets met blaasmuziek. ''Nee, ik vind het mooi om naar te luisteren, maar verder helemaal niks.'' Ze schildert liever. Er hangen stillevens en landschappen van olieverf en pastelkrijt verspreid door het huis. Ze exposeerde zelfs een keer in het raadhuis.

Stoppen met werken

Grad was 28 en Ria 26 jaar toen ze in de Jozefkerk elkaar het jawoord gaven. Het weer was bar en boos op 30 juli 1959. Het regende en het dak van de kerk lekte. Er lagen plassen water in het middenpad. ''Daar liep ik met mijn krukken een beetje omheen,'' zegt Grad. Ria moest met haar zelfgemaakte trouwjurk langs het water manoeuvreren. Door haar huwelijk moest ze stoppen met haar kantoorwerk op de Bisschoppelijke Nijverheids School. Ze vond het niet erg. Het echtpaar kreeg vier kinderen: drie jongens en een meisje. Grad en Ria hebben inmiddels ook acht kleinkinderen en sinds kort ook een achterkleinkind.

Ze komen allemaal nog graag bij hun vader, moeder opa en oma in Noordwijkerhout zegt het tweetal. En is er een recept voor een lang en gelukkig huwelijk? ''Gewoon doen'', zegt Grad. '' En alles delen met elkaar'', vult Ria aan.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>