Afbeelding

Dikke bollen

Column Bollenpraat

Jaarlijks rond deze tijd is een veelgestelde vraag: hoe zijn de bollen? Uit eigen waarneming en na een belrondje is het antwoord: dikke bollen!

Zoals succes vele vaders heeft, is deze goede oogst ook veroorzaakt door meerdere factoren. Het plantseizoen was heel gunstig, niet teveel nattigheid, een milde en droge winter, een heel vroeg voorjaar en dus, mede door de gematigde temperaturen, een lange groeiperiode. Dit alles gevolgd door een prima rooitijd. De bollen kwamen schoon uit de grond.
In het verleden liepen de kwekers niet te koop met een goede oogst. De exporteur zou gelijk wat minder voor zijn bollen bieden. De tijden zijn wel wat veranderd, de meeste kwekers hebben langdurige contracten met hun afnemers. Die bollen moeten dus eerst afgeleverd worden. Van het grootste belang is het dat aanvragen uit het buitenland niet afgehouden hoeven te worden. De handel kan nu doorgaan tot eind oktober.

Bij de grote broeiers, die voor de supermarkt broeien, ligt het iets anders. Die zijn niet ingericht op dikke tulpen. Er gaan 110 stuks in een kratje, bij minder wordt de kostprijs gelijk hoger. Van groter belang is dat er niet teveel ziek en zeer is. Het snot in hyacinten en zuur in de tulpen lijkt dit jaar veel minder.
Of de markt de dikke bollen dit jaar aankan, is afwachten. Een exporteur die ik belde, zei dat de afgelopen drie jaar heel moeilijk waren. Steeds tekorten bij levering en dus oplopende prijzen. De bollen waren in het buitenland al verkocht, dus zijn marge werd dunner. Bovendien waren dat ook echte zuurjaren.
Zijn in alle gebieden even goede oogsten? Feit is dat op de klei, in de Polders, de tulpen zo dik geplant zijn, dat er bijna geen "oppers" in zitten. Bij meer dan een half miljoen bollen per hectare kan dat ook niet.
Over het bijgoed en narcissen valt nog weinig te zeggen. Daar draait de handel vooral om de tetjes. Die lijken wat vroeg afgestorven te zijn. We zullen zien!

Aad van Ruiten

Uit de krant