Voor dit gebied ligt een verzoek om een verklaring van geen bezwaar voor 2 hectaren zonnepanelen. | Foto: Wim Siemerink
Voor dit gebied ligt een verzoek om een verklaring van geen bezwaar voor 2 hectaren zonnepanelen. | Foto: Wim Siemerink

Gemeenteraad komt mogelijk in tijdnood

Politiek

Noordwijk en Noordwijkerhout voerden voor de fusie gedeeltelijk hetzelfde duurzaamheidsbeleid. Maar er waren ook heel duidelijk andere accenten te zien. Na de fusie moest er natuurlijk één samenhangend duurzaamheidsbeleid komen.

Daartoe was er recentelijk de oproep van het college, aan politiek, maatschappelijk middenveld en inwoners, om vooral mee te denken in het opstellen van een Duurzaamheidsstrategie voor de jaren 2020-2022. Daartoe werd een rondetafelgesprek op de agenda gezet. Waar niet alleen het duurzaamheidsprogramma van het college werd besproken. Maar bij aanvang van de bijeenkomst kwam Oldrik Verloop, eigenaar van landgoed Klein Leeuwenhorst, met plannen om een zonneveld tussen de N206 en het bos van het landgoed aan te gaan leggen. Hij noemde zijn initiatief een bescheiden zonneveld op 2 hectare grond, waarmee jaarlijks voor meer dan 700 huishoudens elektriciteit kan worden opgewekt.

Verloop: "We zijn nu de vijfde generatie die zorgt voor het landgoed. Zoals overgrootvader Gevers een stuk grond ter beschikking stelde aan de ijs- en tennisclub, de huidige zogenaamde Gevers-banen, de grootvader na de oorlog het bos overdroeg aan wat nu Zuid Hollands Landschap is, probeert ook mijn generatie een maatschappelijke rol in de Noordwijkse gemeenschap te vervullen. Zo is er bijvoorbeeld een veertigtal moestuinen, stellen we gereedschap ter beschikking aan gehandicapten voor hun dagbesteding in het bos, worden concerten en kerkdiensten in de tuin gegeven en organiseren we natuurspeurtochten en bijenworkshops voor schoolkinderen."

Trage ODWH

Hij stelde daarnaast vast dat de komst van een zonneveld op twee punten, namelijk energietransitie mogelijk maken en vergroten van biodiversiteit, een bijdrage levert aan de speerpunten in het duurzaamheidsprogramma van het Noordwijkse college. Het initiatief is tot stand gekomen met belangrijke bijdragen van Universiteit Wageningen, Groenleven, Zuid Hollands Landschap en de lokale vogel- en natuurvereniging.

De initiatiefnemers werd echter door de ODWH lange tijd, meer dan 8 maanden, in onzekerheid gelaten. Volgens de heer Verloop door gebrek aan kennis over de materie bij de omgevingsdienst.

Terwijl de vergunning aanvraag in oktober 2018 al werd ingediend kwam letterlijk 1 dag voor het rondetafelgesprek de mededeling dat er akkoord kon worden gegeven aan de plannen. En deze trage behandeling vereist nu dat de Noordwijkse politiek nu ineens wel snel moet handelen. Omdat de subsidieregels dit eisen omdat volgend jaar dit soort kleinere zonprojecten waarschijnlijk niet kunnen meedingen naar de noodzakelijke subsidie.

Drie maanden ter inzage

Om dit bijzondere inwonersinitiatief nog te realiseren dient in de raadsvergadering van 18 juli een verklaring van geen bezwaar dient te worden afgegeven. Het plan moet direct drie maanden ter inzage worden gelegd om vergunningverlening voor oktober mogelijk te maken. De politiek bleek wel bereid te zijn maar of het ambtelijk op zo'n korte termijn te realiseren is moet deze week blijken. Het zou echter jammer zijn als dit initiatief sneuvelt door het trage handelen bij de ODWH.

Uit de krant