Stichting ATC zoekt vrijwilligers | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Alfons Morssink: 'Elke dag is anders, elk evenement is anders.' | Foto: Ina Verblaauw
Alfons Morssink: 'Elke dag is anders, elk evenement is anders.' | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Stichting ATC zoekt vrijwilligers

"De stichting ATC (All Traffic Care) is een vrijwilligersorganisatie, ontstaan vanuit de problemen die ontstonden rond de organisatie van De Mooiste File 2017". Aan het woord Alfons Morssink, bestuurder van de stichting ATC.

Door Ina Verblaauw

"De verkeers- en veiligheidseisen zijn de laatste jaren enorm opgeschroefd. Voor de organisatie van grote evenementen ondoenlijk om ook nog de verhoogde verkeersveiligheid erbij te organiseren. Zo ontstond het idee de organisatie van het evenement en de organisatie van verkeer- en veiligheid van elkaar los te koppelen. De gemeente Noordwijk stond direct positief tegenover deze plannen en verleende haar medewerking". In april 2018 was de stichting ATC een feit en kon aan de slag.
"We begonnen met 20 vrijwilligers. Iedereen krijgt een korte cursus: inzicht in verkeerssituaties, EHBO en bovenal hulpvaardig zijn. Zij hebben vaak het eerste contact met het publiek en zijn daarmee het visitekaartje van het evenement". ATC beheert momenteel ook tijdelijk de parkeerplaats Langervelderslag. De opbrengst van de parkeergelden gaat één op één naar de stichting. Hiervan wordt kleding gekocht, fietsen, verwijzingsborden en apparatuur. De parkeerplaats dient tevens als opleidingsplaats voor de vrijwilligers. Hier wordt in de praktijk ervaring opgedaan.

De aanpak van de stichting werkt. Bij veel evenementen in de hele Bollenstreek wordt steeds vaker een beroep gedaan op ATC. Zo fietsen er bij grote evenementen op de Kon. Wilhelminaboulevard deze zomer Stewards van ATC rond met in hun koffer een AED en EHBO koffer. "Door herkenbaar aanwezig te zijn, ontlasten zij de politie. Met behulp van portofoons staat de organisatie van ATC direct contact met de politie. De samenwerking met politie en brandweer is optimaal". Het aantal evenementen neemt toe; de veiligheidseisen eveneens. "In 2018 waren we aanwezig bij 30 evenementen; dit jaar zijn het er al 60. We hebben momenteel 45 vrijwilligers, maar zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die minimaal 4 uur per maand, of meer tegen een vrijwilligersvergoeding bij ATC mee willen meewerken aan de veiligheid". Nieuw is dat wordt gestart met de ATC Academie, waarin nieuwe vrijwilligers goed worden voorbereid op het werken als Steward Openbare Ruimte. Er worden drie informatiedagen georganiseerd op 6, 12 en 17 juli. Daarnaast volgen twee praktijktrainingen met aandacht voor o.a. EHBO, toezicht houden en omgaan met calamiteiten. Aanmelden kan via WhatsApp 06-28761815 of via info@stichtingatc.nl. Op www.stichtingatc.nl is meer informatie over de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Waarom het zo leuk is om als vrijwilliger ingezet te worden bij evenementen? "Elke dag is anders, elk evenement is anders. Het team bestaat uit leuke mensen. Je wordt er vanzelf enthousiast van en je kunt zelf bepalen wanneer je inzetbaar bent", aldus Morssink.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>