Politiechef Arthur van Baaren maakte duidelijk dat de reorganisatie en het sluiten van bureau Noordwijk zorgt voor meer agenten op straat. | Foto: WS
Politiechef Arthur van Baaren maakte duidelijk dat de reorganisatie en het sluiten van bureau Noordwijk zorgt voor meer agenten op straat. | Foto: WS

Politiebureau gaat echt dicht

Algemeen

De geruchten waren er al meer dan een jaar geleden. Het Noordwijkse politiebureau zou, ondanks eerder gedane beloften, worden gesloten ten koste van verhuizing naar een vestiging in Katwijk. Dat leidde uiteindelijk tot vragen vanuit het CDA, waarop toenmalig burgemeester Rijpstra zonder blikken of blozen verklaarde dat hij van niets wist. Het leek hem onmogelijk dat er in de toonaangevende badplaats Noordwijk geen hoofdvestiging meer zou zijn.

Toen de geruchten hierover bleven aanhouden kwamen er via het CDA zelfs Kamervragen. Inmiddels is duidelijk dat de reorganisatie bij de politie wel degelijk ook van invloed is op de toekomst van de politievestigingen in Noordwijk.


Twee hoofdvestigingen

Eerst was er al het antwoord van minister Grapperhaus op de Kamervragen. Plus deze week de uitleg districtschef Arthur van Baaren tijdens een rondetafelpresentatie in de Muze. In onze regio wordt het aantal eenheden teruggebracht van drie naar twee operationele teams. De twee hoofdvestigingen komen daardoor in Lisse en in Katwijk. Het bestaande Noordwijkse bureau wordt slechts heel beperkt benut en wordt daardoor op termijn definitief gesloten. De overheadkosten worden hierdoor beperkt. De financiële ruimte die dit bij elkaar oplevert zal worden benut om meer agenten op straat in te zetten. Wel deed de politiechef de toezegging dat er in zowel in Noordwijk als in Noordwijkerhout een steunpunt blijft met een publieke functie en dat de politiepost op het strand er ook zal blijven.


Veiligheid op het strand

Na indringende vragen van Kim van Eeden (LSN) maat de politiechef duidelijk dat er zowel in Katwijk als in Noordwijk strandposten zullen blijven en dat veiligheid en aanrijtijden niet in het geding zijn: 'De meldkamer heeft de noodzakelijke eigentijdse middelen en geeft instructie aan de dichtstbijzijnde politie-eenheid. Zo nodig komt er ook nog ondersteuning vanuit de eenheid Den Haag', meldde hij. Theo Alkemade (CDA) vroeg zich hardop af wat in dit verband toezeggingen en beloften waard zijn.

Verkeerd ingelicht

De rol van voormalig burgemeester Rijpstra is ook een bijzondere geweest. Hij was als portefeuillehouder al veel eerder op de hoogte omdat hij samen met het ministerie en de politieleiding de reorganisatie zou hebben besproken. Maar hij heeft toen de Noordwijkse politiek en met name de gemeenteraad niet, of zelfs verkeerd, ingelicht. Waarnemend burgemeester Hermans was in de raadsvergadering van 21 mei, zij het voorzichtig, ook al tot die conclusie gekomen.

Uit de krant