Foto: archief, Willem Krol
Foto: archief, Willem Krol

Geen horloges bij examens

Algemeen

De examens zijn begonnen. Het centraal schriftelijk vormt vijftig procent van het cijfer en is de laatste horde naar het diploma. Er staat veel op het spel. Om iedereen een gelijke kans te geven zijn goede afspraken noodzakelijk. Leeuwenhorst verbood alle horloges.

Door Piet de Boer

Het Teijlingencollege locatie Leeuwenhorst heeft de leerlingen gevraagd hun horloges thuis te laten. Sommige horloges zijn zo geavanceerd dat je er makkelijk mee kan spieken. Noordwijkerhout volgt daarmee een landelijke trend. Maar elke school neemt zelf de maatregelen.

Spieken met apps

Smartphones zijn wettelijk niet toegestaan, net als de zogenaamde smartwatches. Maar ook gewone horloges zijn nu verboden. "Het is niet gedaan om leerlingen onzeker te maken. Natuurlijk mogen examenkandidaten de tijd weten die ze hebben om het examen af te maken. Maar sinds zo'n twee jaar zijn we allert op smartwatches", zegt examensecretaris Jasper Out. De smartwatches lijken tegenwoordig net gewone horloges en veel leerlingen hebben er een.

Digitaal spiekbriefje

Achter het onschuldig glimmende schermpje met digitale wijzerplaat zit een computer. Er kan bijvoorbeeld geappt worden. Een leerling uit de examenjaar legt uit hoe dat werkt. Je schrijft een of meer apps aan een willekeurig persoon. Daarin staan jouw ruggensteuntjes voor het examen. Tijdens het examen open je de apps en kun je de verstuurde informatie lezen en gebruiken. Simpel.

Prijzig

Niet alle leerlingen hebben zo'n horloge. De bruikbare apparaatjes zijn prijzig: vanaf honderd tot ruim tweehonderd euro. Het docententeam van Leeuwenhorst is vanzelfsprekend op de hoogte van de mogelijkheden van de smarthorloges. "Er zijn collega's die ook zo'n apparaatje hebben", vertelt Out. De smartwatches zijn wel te herkennen, maar je moet ze goed bekijken. Dat betekent dat het begin van een examen meer tijd kost en rommelig verloopt. Om dat te voorkomen is besloten alle horloges te verbieden. Ook de gewone klokjes met echte wijzers.

"Zo voorkom je discussies", volgens Out. In alle examenlokalen zijn wel duidelijke klokken aanwezig zodat iedereen weet hoeveel tijd er nog over is om het examen af te maken. De resttijd wordt ook regelmatig omgeroepen. Out concludeert: "We willen hiermee problemen voorkomen, maar zijn ook tevreden hoe leerlingen met dit soort zaken omgaan." Er zijn nog geen examens ongeldig verklaard of leerlingen uitgesloten. Examensecretaris Out heeft er alle vertrouwen in en wenst alle kandidaten veel succes.

Uit de krant