De Zilk verder zonder verse kibbeling | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Anita en Dirk op hun laatste dag in De Zilk. | Foto: Piet de Boer
Anita en Dirk op hun laatste dag in De Zilk. | Foto: Piet de Boer (Foto: )

De Zilk verder zonder verse kibbeling

Zijn viskar was inmiddels een vaste waarde op de vrijdag. Wie dan vis wilde eten wachtte tot de kraam open ging. Voorbijgangers plaatsten hun auto dicht bij de kraam op de Zilkerduinweg. Vishandelaar Dirk van der Plas had een groeiend aantal vaste klanten in het dorp. Maar hij vertrekt.


Door Piet de Boer

Op donderdagavond reed vishandelaar Dirk van der Plas altijd een rondje over de Zikkerduinweg. Een vooraankondiging dat hij vrijdag weer open ging. De stroom werd afgenomen van achterbuurman Akerboom. Op vrijdag stonden er altijd wel een paar Zilkers een haring te happen of gewoon wat te kletsen. Twee jaar voorzag Van der Plas De Zilk van vis. Nu vertrekt hij.

Augurken snijden

Aan de klandizie ligt het niet en van de Zilkers hoefde hij niet weg. Hij was een graag geziene leverancier van smakelijke vis. De vis wordt ter plekke gebakken. Wat wil je nog meer. Het favoriete product van Dirk is voor de Zilkers de kibbeling. Diana uit het Hoekgat staat bij de kraam en knikt bevestigend. De eigenaar is bescheiden. Vis bakken kan iedereen. Hij denkt dat niet alleen de vis, maar ook zijn sauzen bijzonder zijn. Niet uit een flesje, niet van de groothandel, maar eigenhandig gemaakt. ''Ik snijd de augurkjes zelf.'' De ravigotesaus of eigenlijk kibbelingsaus-Dirk is zijn trots.

Oude standplaats

Het tweetal vader Dirk en dochter Anita van der Plas vinden het jammer De Zilk als klant te verliezen. Maar één dag is te kort voor de vishandelaar. Hij had graag in de Bollenstreek willen blijven om vis te verkopen. Helaas kon hij geen tweede plek krijgen. Hij keert terug naar zijn oude standplaats in Muiden waar hij al 35 jaar vis verkocht heeft. Het zijn wel meer kilometers rijden vanuit Katwijk, maar het zij zo.

"Er komt wel een nieuwe viskar", voorspelt hij. Voorlopig blijft de plek aan de Zilkerduinweg echter leeg en moet De Zilk het zonder verse kibbeling en Dirk's ravigotesaus doen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>