Sjoerd Adema en Truus Konermann voor hun nieuwe douche- en toiletgebouw. | Foto: Piet de Boer
Sjoerd Adema en Truus Konermann voor hun nieuwe douche- en toiletgebouw. | Foto: Piet de Boer

Kamperen voor het hele gezin in de Ruigenhoek

Algemeen

camping • Het nieuwe kampeerseizoen is 29 maart begonnen op Natuurkampeerterrein De Ruigenhoek. Het terrein in de uiterst noordelijke punt van Noordwijk ondergaat een metamorfose. Er komt een nieuw gebouw met sanitaire voorzieningen op het verder eenvoudig toegeruste kampeerterrein. ''Onze camping is rustig en bewust niet-commercieel'', zeggen de beheerders Sjoerd Adema en Truus Konermann.

Door Piet de Boer

De natuurcamping de Ruigenhoek valt onder de stichting Goed Kamp en wordt gerund door vrijwilligers. Het is een van de 134 natuurkampeerterreinen in Nederland. Dit natuurkampeerterrein ligt vlak bij het buurtschap De Ruigenhoek tussen Noordwijkerhout en De Zilk. Mensen uit Noordwijk en Noordwijkerhout komen hier ook kamperen, maar de meeste komen uit andere streken van het land, volgens Truus.

Een natuurcamping kenmerkt zich door veel groen, rust en ruimte. De omgeving is groen en de kampeerveldjes compact en beschut. De camping ligt vlak bij het strand van Langevelderslag. Op het terrein is geen zwembad, geen supermarkt, terreinverlichting of discotheek. Er is ook geen animatieteam en er zijn geen bingoavonden met dopsleutelsets. Voor tenten en vouwwagens zijn er geen elektriciteitsaansluitingen. De meeste gebruiken een olielamp zegt de beheerster.


Geen bloot, wel natuur

De naam Natuurcamping of juister Natuurkampeerterrein leidt nog steeds tot misverstanden. Het terrein ligt verscholen tussen de bomen. Men vroeg zich in de omgeving wel eens af wat daar nou precies gebeurde. Een wethouder in Noordwijk vroeg Sjoerd daarom of het waar was, dat op het terrein mensen bloot liepen? Sjoerd lachte daarom en stelde de wethouder gerust: ''Nee, er lopen hier geen naakte mannen en vrouwen rond. Wij zijn geen nudisten- of naturistencamping.'' Hij lacht. ''Ik moet er niet aan denken. ''

Wat is een natuurkampeerterrein dan wel? Wat de naam al zegt een kampeerplaats in de natuur. Eenvoudig en sober met aandacht voor de omgeving. Maar de camping moest wel van de grond af worden opgebouwd. ''Toen de pioniers in 1952 begonnen, was het hier helemaal kaal. Het was niet meer dan een verlaten, kaal aardappelveld.'' De eerste vrijwilligers hebben het terrein aangelegd en beplant. Het is nu een beschutte, rustige camping in de duinen. ''Kinderen kunnen hier vrij en zonder gevaar rondlopen'', zegt Truus. Er komen geen auto's op het terrein.


Geen commercie

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe douche- en toiletgebouw. ''Doet u wel even deze slofjes aan, want de vloer is nog niet helemaal uitgehard?'' Het oude gebouw was na ruim dertig jaar toe aan vervanging. Tenminste het grootste deel. Wat nog goed is, wordt op de Ruigenhoek gewoon hergebruikt. Sjoerd schroeft de roestvrijstalen wasbakken uit het oude gebouw onder de nieuwe wastafels.

De duurzaamheid, eenvoud en zelfredzaamheid door de vrijwilligers zijn volgens Sjoerd en Truus uniek. De vrijwilligers waar ze zelf ook toe behoren, beheren en onderhouden de accommodatie. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst bij Van der Geest worden de vrijwilligers ingedeeld. De een doet onderhoud, de ander de administratie en de derde is tijdelijk beheerder. Truus doet nu de inschrijving, maakt een praatje met de kampeerders, maar schrobt ook de wc's. En alles zonder chemische schoonmaakmiddelen. Bleekwater en ammoniak zijn taboe. ''Er zijn goede alternatieven, net zo hygiënisch en onschadelijk voor de natuur.'' Allemaal om de natuur te beschermen en de camping groen te houden.

Dat groen houden betekent ook dat kampeerders elke tien dagen hun tent op een ander stuk gras moeten plaatsen. ''Zo voorkom je kale plekken en kuilen in de ondergrond.'' Wie groen wil kamperen, moet daar rekening mee houden. ''De drukste tijd is ook bij ons de zomervakantie maar meestal is er wel een plek. Je moet wel een kampeerkaart kopen of kunnen tonen van De Groene Koepel de landelijke stichting voor Natuur Kampeerterreinen.'' Iedereen is welkom zeggen Truus en Sjoerd met een brede glimlach.

Kampeerterrein De Ruigenhoek, Vogelaarsdreef 31, gaat open op 29 maart en sluit op zondag 27 oktober. Bekijk ook de Facebookpagina of bel 0252-375002.

Uit de krant