Dubbel diamanten huwelijk | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
De twee diamanten echtparen met burgemeester Hermans. Links Hein met zijn Annie. Rechts Riet met haar Herman. Foto: Piet de Boer.
De twee diamanten echtparen met burgemeester Hermans. Links Hein met zijn Annie. Rechts Riet met haar Herman. Foto: Piet de Boer. (Foto: piet de boer)

Dubbel diamanten huwelijk

jubileum • Hein en Annie Smit-Warmerdam en Herman en Riet Smit-Schrama zijn zestig jaar getrouwd. Ze wonen sinds hun huwelijk, dus al zestig jaar naast elkaar aan de Zilkerduinweg. Honderdtwintig jaar huwelijkse trouw in een twee-onder-een-kap woning. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld komt op bezoek om de diamanten stellen te feliciteren.

Door Piet de Boer

De twee echtgenotes woonden alle twee in Noordwijkerhout en waren vriendinnen. Op de verjaardag van Riet ontmoette Annie haar man Hein Smit. Voor Annie was het bijna liefde op het eerste gezicht. Voor Hein duurde het ietsje langer. Maar lang heeft het niet geduurd, vertelt Annie. De toch lange verkeringstijd van enkele jaren kwam door het ontbreken van een huis.

Net als nu waren de huizen voor 'starters' schaars in de jaren '50. De gemeente zou gaan bouwen in de Zilk, maar dat kon nog jaren duren. Hein besloot daar niet op te wachten. ''Ik trok een ander jasje aan en ging naar het raadhuis en vroeg of ik de burgemeester mocht spreken. Of ik een afspraak had en of het dringend was, werd mij gevraagd. Ik vond van wel. Dat opende deuren!" Hein kreeg na het gesprek meteen toestemming om een huis neer te zetten. Net als zijn broer Herman.

De tweelingbroers werkte op het bedrijf van vader en kregen van hem de grond. Zodoende verrees op de voormalige boomgaard eind jaren '50 een twee-onder-een-kapwoning. Zo'n 18.000 gulden vertelt Hein. Toen de huizen klaar waren, trouwden in februari Herman en Riet. Hein en Annie stapten pas op 2 april in het huwelijksbootje. Dat had met het geloof te maken. Tijdens de Vasten was feestvieren ongepast. Dus trouwde een stel voor en een stel na de Vastentijd.

Cadeautje

Hein werkte in de graszoden en had daarnaast bollen, net als zijn vader en broer. Hein en Annie kregen vier kinderen: Marja, Sjaak, Carla en Angela. Het laatste dochtertje was ''een extra cadeautje'' zegt Annie glimlachend. "Inmiddels zijn er ook zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen", zegt ze trots. Samen gaat ze met haar man, zijn tweelingbroer met zijn vrouw en de burgemeester op de foto.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>