Greenport Duin- en Bollenstreek ondertekent eerste Tuinbouwakkoord | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Wethouder Gerard Mostert (Katwijk) zet zijn handtekening namens Greenport Duin- en Bollenstreek. | Foto: pr
Wethouder Gerard Mostert (Katwijk) zet zijn handtekening namens Greenport Duin- en Bollenstreek. | Foto: pr (Foto: )

Greenport Duin- en Bollenstreek ondertekent eerste Tuinbouwakkoord

Het allereerste Tuinbouwakkoord is een feit: minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Jaap Bond van Greenports Nederland en Niek Jan van Kesteren van Greenport Holland bekrachtigden het akkoord tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres op 14 maart in Berkel en Rodenrijs. Ook wethouder Gerard Mostert (Katwijk) tekende namens de Greenport Duin- en Bollenstreek.

Minister Schouten: "Met dit Tuinbouwakkoord wordt richting gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector. Dat waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt, gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen."

Via dit akkoord werkt de gehele tuinbouwsector, van bloembollen tot aan glastuinbouw, samen met de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een vitale en toonaangevende Nederlandse tuinbouwsector. Via zeven prioriteiten zet de sector in op een circulaire, duurzame tuinbouw en verdere versterking van de internationale concurrentiepositie. De zeven prioriteiten zijn energie, modernisering van het tuinbouwareaal, verslogistiek, gezonde planten/gezonde mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs en internationalisering.

Wethouder Mostert: "De ondertekening is een mooie verbreding van de Visie Vitale Bollenteelt die wij vorig jaar al vastlegden met speerpunten als weerbaarheid, innovatie en natuurlijk kapitaal. Onze bollenvelden trekken jaarlijks miljoenen (inter)nationale toeristen en dat is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in de regio. Met dit Tuinbouwakkoord nemen wij weer een stap in onze verantwoordelijkheid de regio leefbaar en aantrekkelijk te maken voor onze kinderen."

Rob van Haaster is teler van bloembollen en snijhyacinten in Vijfhuizen. Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt. "Een gezonde bodem leidt tot sterkere bollen, wat zorgt voor minder ziekten en minder spuiten, meer leven in de bodem en meer biodiversiteit. En dus ook tot betere bollen. Voor iedereen win-win."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>