Energiezuinige proefwoning | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:

Energiezuinige proefwoning

renovatie ♦ ''Het is een proef'', zegt Philip van der Post, projectleider bij Anthonius van Padua. Hij legt uit dat de renovatie van Remmerswaalstraat vijftien een testcase is voor de woningstichting. De eerste bewoners nemen op 1 april hun intrek in dit optimaal geïsoleerde huis. Na een jaar worden de resultaten en de ervaringen van bewoners geëvalueerd. Wim Timmers van renovatiebedrijf Honcoop schroeft een brievenbus aan de buitenmuur. De brievenbus in de voordeur is weg. 

Teveel warmteverlies verklaart hij. Het zijn de laatste werkzaamheden aan deze energiezuinige huurwoning in De Zilk. De woning wordt binnenkortr officieel geopend. Dan kunnen omwonenden en andere belangstellenden het huis van binnen bekijken en ervaren hoe comfortabel een energiezuinige woning aanvoelt.

Plafond verwarmt en koelt

''Ik heb er veel van geleerd'', zegt Wim met een brede glimlach. Bijzonder vindt hij de klimaatbeheersing. Geen vloerverwarming zoals je misschien verwacht, maar plafondverwarming. Het is behaaglijk in de huiskamer. Je krijgt echt geen koude voeten, zegt hij. En in de zomer wordt de lucht met dezelfde intallatie gekoeld. Dan stoomt koud water door de verwarmingsbuizen. Koude lucht daalt van nature naar de vloer en zo blijft de woonkamer koel.

De investeringen in de woning zijn omvangrijk. Remmerswaalstraat vijftien heeft ongeveer 50.000 euro gekost. Het is een behoorlijke investering. ''Ik heb dat ook niet op de plank liggen'', geeft Van der Post toe. Vooral de bronboring van 120 meter diep en de warmtepomp om warme lucht te kunnen hergebruiken zijn kostbaar. Bovenaan de trap is een groot rooster in het plafond waar gebruikte warme lucht wordt opgezogen om koude verse lucht van buiten mee op te warmen.

Nog geen nul op de meter

Verder is de woning vanzelfsprekend losgekoppeld van het gasnet en op het dak liggen zonnepanelen. Het energiegebruik en onnodig warmteverlies is sterk gedaald. Maar ondanks alle maatregelen en investeringen is 'nul op de meter' niet gehaald. Door de kosten ligt het niet in de verwachting dat de woningstichting dit concept 'gaat uitrollen' voor alle woningen, voorspelt Van der Post. Daarvoor hebben we nog de tijd tot 2050.

Open dag energiezuinige woning Antonius van Padua op 25 maart van 14.00 tot 16.30 uur. Remmerswaalstraat 15 in de Zilk. Info: 0252-343100.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>