Afbeelding

Duitsland

Column

Nu we zien hoeveel commotie er is in de bloemen-en plantenwereld over een mogelijke Brexit, dan besef je pas goed het belang van de goede relatie met Duitsland. Geen grenzen, dezelfde handelsmentaliteit, een soortgelijke taal en, niet onbelangrijk, een enorm aantal consumenten. We maakten met 41 personen, kwekers en partners, een 4-daagse studiereis naar Duitsland.

Maar eerst bezochten we in Lopik de aggregaten-fabriek van Kees Benschop: machines om stand-by te zijn in geval van stroomstoring. Daarna naar Jack van Vlerken in Mierlo: maakt met bollen en kleine planten een enorm assortiment plantschalen. Hij heeft heel veel handjes nodig, kan ze wel vinden maar ook in Brabant wordt de huisvesting ervan steeds problematischer. De tweede dag naar de bloemenveiling in Herongen. Die is vooral gefocust op de kleinere kopers. Wel wordt er een heel breed sortiment snijbloemen en planten aangeboden. s'Middags naar de Dom in Keulen. Wat een belevenis! Komt nog bij dat het heel goed toeven was aan de oevers van de Rijn in een stralend zonnetje. s'Woensdags naar Degenhardt bij Neuss: een oud familiebedrijf dat tulpen broeit die ze zelf geteeld hebben. Bij hen ook al op water, zodat je je in Holland waant met bovendien een bosmachine afkomstig uit Noordwijkerhout! Een groot aantal Tetjes stonden klaar voor de verkoop. s'Zomers verpakken ze de nodige bollen voor de bouwmarkten, wat ze ook in de winter doen met de voorjaarsplanten en-bollen. Toen de DDR ontstond werden ze er uitgeknikkerd, maar na de hereniging van Duitsland konden ze toch hun eigen land weer terugkrijgen.

De kolenmijn van de Zollverein in Essen stond s'middags op het programma. Donderdag naar de Kiepenkerl in Everswinkel. Specialist in zaden, uien en pootaardappelen voor de eigen tuin. Ruim 200 medewerkers zijn bijna het hele jaar met tientallen machines bezig om alles te verpakken en klaar te maken voor verzending. Vergeet vooral niet al het graszaad wat verhandeld wordt. Ze zijn marktleider in gazon- en voetbalveldenzaad.

Klapstuk van de reis was de bloempottenfabriek van Pöppelman in Lohne. 24/7 draait daar een gigantisch bedrijf wat o.a. plasticpotten maakt. Soms van gerecycled materiaal, soms van nieuw. Alles in mega-aantallen. Overal werden we met open armen ontvangen, dat gaf ons bijna hetzelfde gevoel als toen we de Witte Kerk na 4 dagen weer terugzagen!

 Aad van Ruiten

Uit de krant