Afbeelding

'Vegetarisch eten is meer dan een omelet bakken'

Algemeen

Regio ♦ 'Eten met geweten' is een vegetarisch kookboek zonder poespas. Simpele smakelijke gerechten, voor iedereen makkelijk te bereiden. Arjan Houwaart boog zich over de recepten. 'Er is meer dan een portobello met kaas of aubergine uit de oven.'

'Verrassende verse vegetarische gerechten voor vier seizoenen op een bedje van vegetarische filosofie', dat is wat het boek van Arjan Houwaart en Hein Stufkens belooft. Trots nemen zij tijdens de presentatie, op zondag 24 februari in de KTS, het boek in ontvangst. Het is een thuiswedstrijd voor Houwaart, die alweer zeventien jaar verbonden is aan de middelbare school in Voorhout. Eerst als kookdocent, momenteel zit hij ook in de directie van de school. Maar in Noordwijkerhout kennen ze hem vooral als de voormalig eigenaar van restaurant Zegers. Ruim 24 jaar runde de chefkok het restaurant met zijn vrouw Els. En ook daar werd regelmatig vegetarisch gekookt, vertelt hij. "Ik vond het altijd een uitdaging als de gasten vegetarisch wilden eten. Je wilt ze dan echt verrassen." 'Eten met geweten' ontstond in de zomer van 2016 op de verjaardag van de schoonmoeder van Houwaart. In gesprek met zwager - en vegetariër- Stufkens kwam het op diens wens nog eens een vegetarisch kookboek te schrijven. Het werd een combinatie van hun beider specialiteiten: filosofie en koken. Daarbij is de achterliggende gedachte ook de liefde voor dieren en het milieu. "Al willen we dat niet opdringen," zegt Stufkens. "Het boek biedt smakelijke alternatieven voor de vertrouwde aardappelen-groente-en-vlees formule. En er is meer dan een portobello met kaas of aubergine uit de oven." Het is aan Houwaart om de recepten te bedenken. "Dat was meer werk dan ik dacht," geeft hij lachend toe. Uiteindelijk zorgt een heupoperatie ervoor dat het boek er echt komt. Houwaart: "Ik moest zes weken revalideren en toen zei mijn dochter Roosje: 'Pap, je gaat nu die recepten schrijven'." Zijn inspiratie haalde hij vooral dichtbij. "Roosje eet veganistisch en als ze thuis komt, wil ik ook elke keer wat anders op tafel zetten. Naast de motivatie voor het boek is ze ook verantwoordelijk voor de vormgeving. Daar ben ik heel trots op. Het is een echt familieproject." Trots staan ze 2,5 jaar later met de eerste boeken, die vanaf deze week te koop zijn de boekhandels. Het favoriete recept van Roosje is de trifle met rabarber, vertelt ze. "Maar dan wel met sojamelk." Vader Arjan kan eigenlijk niet kiezen. "De proeverij van tomaat en de broccolisoep! Oh, en ook de panna cotta met blauwschimmelkaas." Lezers die nu denken 'dat is te moeilijk', kan de chef geruststellen. "De recepten zijn voor iedereen een peulenschil."

Uit de krant