Afbeelding
Foto: pr

'Hopelijk doet Noordwijkerhout ook mee'

Algemeen

Het ondernemersfonds is op 1 januari 2017 in Noordwijk met meerderheid van bedrijfsleven en politiek in het leven geroepen. Om, zoals vastgoedeigenaar Evert Jan de Boer destijds benadrukte, de kansen die zich voor Noordwijk aandienen om zich als toonaangevende badplaats verder te ontwikkelen.

Het fonds regelt een geldinstroom, waardoor diverse noodzakelijke ontwikkelingen gefinancierd kunnen worden. Dit gaat op basis van de bestaande bedrijfspanden waarbij zowel de vastgoedeigenaren als de gebruikers mee betalen aan de fondsvorming. Het geld komt binnen via een speciaal geoormerkte verhoging van de OZB en de gemeente stort dit binnengekomen bedrag direct door in het ondernemersfonds. De investeringen door het Ondernemersfonds moeten de groei van de plaatselijke economie stimuleren en het collectieve belang dienen. Hoewel er ook destijds in Noordwijk nog verschillend over werd gedacht heeft de Noordwijkse gemeenteraad in meerderheid beslist dat dit ondernemersfonds zinvol is.

Maar door de fusie met Noordwijkerhout is een harmonisatie van belastingen en dus ook die van de OZB, noodzakelijk. En daardoor zagen de tegenstanders hun kans en begonnen zich opnieuw te laten gelden. Voorzitter Alice Saat is vooral teleurgesteld dat deze tegenstanders zich bedienen van oneigenlijke argumenten en zogenaamd 'fake news' de wereld insturen. Zij beroepen zich op enquête-uitslagen die op basis van negatieve informatie over het Ondernemersfonds tot stand zijn gekomen. Zij stelt vast dat zij in persoonlijke gesprekken met nee-stemmers steeds vaker te horen krijgt: 'O, als je het zo uitlegt, dan ben ik ook vóór een ondernemersfonds'.


Zichtbare resultaten

Het ondernemersfonds is een complex verhaal en behoeft een goede mondelinge toelichting. Saat stelt dat het georganiseerde bedrijfsleven in Noordwijk een absolute voorstander is van het Ondernemersfonds. Logisch als je ziet dat er meer dan 70 projecten zijn gerealiseerd in de afgelopen twee jaar. Zichtbare resultaten waar niemand om heen kan. In Noordwijkerhout, waar men niet een maar een drietal ondernemersverenigingen kent, zijn ook de georganiseerde ondernemers voor een Ondernemersfonds. Dit geldt zowel voor de ondernemers in de winkelstraten als op de bedrijventerreinen. Zo zullen door de komst van een Ondernemersfonds ook de vastgoedondernemers gaan meebetalen aan de beveiliging van Gravendam.

Aan het Ondernemersfonds Noordwijk is een gemeentelijk innovatiefonds van 100.000 euro gekoppeld. Het kent een zeer doordachte en democratische organisatie met een zevenkoppig bestuur, bestaande uit ondernemers. Plus een Raad van Advies met daarin zes vertegenwoordigers van de diverse clusters zoals Retail, Horeca, Agrarisch, Bedrijventerreinen etc. En de per cluster gekoppelde leden beslissen altijd zelf waaraan het binnengekomen geld wordt besteed. Hierdoor kunnen de diverse initiatieven echt een kans krijgen. (Lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

Het ondernemersfonds is daarbij een krachtig toekomstbestendig fundament wat ondernemen kansen biedt. Ook kan dankzij het Ondernemersfonds de funding voor de Economische Agenda worden gerealiseerd. Hierdoor kon Noordwijk het project Badstatus en Kuuroord opstarten. Een project met een enorme spin-off voor de plaatselijke economie.

Een positieve bijkomstigheid is dat het irritante gedrag van de vele zogenaamde 'freeriders' tot het verleden behoort. Het behoeft volgens een Noordwijkerhoutse ondernemer geen betoog dat, net als in Noordwijk, juist in deze groep de fanatieke tegenstanders zijn.

Het bestuur van het ondernemersfonds is er alles aan gelegen dat ook Noordwijkerhout mee gaat doen. Ze benadrukt dat de ook de Noordwijkerhoutse ondernemers zelf gaan bepalen waaraan zij het geld gaan uitgeven.

De angst dat alles in het Noordwijkse toerisme zal worden geïnvesteerd is volgens Alice Saat dan ook volkomen ongegrond.

Uit de krant