Afbeelding

Lief(hebberij)

Column

Mijn lief is gek op gadgets. U weet wel: van die hebbedingen waar je geen bal aan hebt: eigenlijk te duur en voorbestemd om binnen afzienbare tijd óf op Marktplaats óf op de koningsdag-vrijmarkt te belanden. En dan krijg je daar als je mazzel hebt nog een derde van, van wat je er ooit voor betaald hebt. Ik vind het weggegooid geld, maar zeg er nooit iets van. Ik heb weer iets met schoenen en make-up, maar daar ben ik tenslotte een meisje voor.

Een van de laatste dingen die hij aanschafte was een kledingstomer. Dit als hint voor de volle mand strijkgoed. Nu heb ik al een poosje een mooi stoomstrijkijzer met generator, maar heb werkelijk een bloedhekel aan strijken. De klus wordt iets minder vervelend door dit apparaat, maar het is en blijft een hondenjob.

Maar... mijn lief had de oplossing gevonden voor de volle wasmand. "Schat", riep hij opgewekt, "ik ga zo'n kledingstomer kopen. Daaraan hang je een overhemd, ga je met een borsteltje overheen en alle kreukels zijn verdwenen!" Mijn tegenargumenten (geen tijdwinst; weer een apparaat er bij; het is een soort verticaal strijken zonder plank) veegde hij allemaal van tafel. "Lees dan! De reviews zijn lovend! Ik koop er eentje voor je!" "Voor mij?" antwoordde ik, "ik wil helemaal niet zo'n ding! Als jij een kledingstomer wil, dan koop je 'm maar, maar dan strijk je voortaan je eigen hemden en broeken!" Dat vond hij een goed idee. Want niets is leuker om met je nieuw aangeschafte gadget aan de slag te gaan. De volgende dag werd het pakket afgeleverd en ging hij als een kleine jongen met z'n nieuwe dinky toy aan de slag. Ik blij, hij blij!

De laatst aangeschafte gadget vond ik echter te idioot voor woorden. Verrukt keek mijn lief op vanaf zijn tablet: "Oh! Een telescoop! Dat heb ik nou altijd al willen hebben en deze is heel scherp geprijsd, kijk!" Braaf keek ik mee en wist dat het geen zin had om met welk argument dan ook te komen om het gevaarte uit huis te houden. Het apparaat staat inmiddels al weken vreselijk in de weg, op een pontificale plek in de huiskamer, maar ik bijt mijn tong af. U merkt het: ik was niet blij.

Tot afgelopen maandag: een volle superbloedmaan en maansverduistering! 'Megawolfmaan' werd het uitzonderlijke natuurverschijnsel ook wel genoemd op social media waar de ene na de andere foto werd gepost. Ik had mijn wekker gezet om 06.00 uur en me deze vroege koude ochtend geïnstalleerd bij het gevaarte onder aan de trap. Gé-wél-dig! Wat was ik blij met 'mijn' telescoop. En mijn lief? Die kreeg ik niet wakker. Ach. In 2036 heeft hij weer een kans.

Caroline Spaans, redacteur

Uit de krant