Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld:  'Ik hoop echt veel in contact te zijn met inwoners en ondernemers.' | Foto: Wim Siemerink
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld: 'Ik hoop echt veel in contact te zijn met inwoners en ondernemers.' | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

Niet achter een bureau maar tussen de mensen

Algemeen

Jon Hermans is per 1 januari de waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Noordwijk. Een ervaren bestuurster en politica namens de VVD, maar voor de Noordwijker(houter) een totaal onbekende. Ze was al snel bereid om met ons in gesprek te gaan zodat we haar beter leren kennen.

Het interview met Jon Hermans-Vloedbeld werd een inspirerend gesprek. Uit haar mond geen grote woorden, maar een duidelijk en gedreven verhaal met daarin zakelijke en duidelijke standpunten. Zij heeft, ook als waarnemend burgemeester, recentelijk de gemeente Hoeksche Waard naar een fusie begeleid. Ze toont veel ambitie en laat weten dat zij de daarbij opgedane kennis en ervaring graag inzet voor Noordwijk.
Wanneer wij een foto willen maken terwijl ze pontificaal achter het bureau zit, protesteert ze. 'Ik wil niet de burgemeester zijn die vanachter een bureau bestuurt.' Ze ziet het als taak om heel veel tussen de mensen te zijn.


Twee prachtige gemeenten

De ontvangst is in het historische deel van het gemeentehuis in Noordwijk, waar het bestuurscentrum en het bestuurssecretariaat gevestigd blijven. Hermans heeft de beschikking over de prachtige aloude burgemeesterskamer.
Als de vers gezette koffie staat te dampen is onze vraag: "Wat dacht u toen de Commissaris van de Koning Jaap Smit u vroeg om als waarnemend burgemeester aan de slag te gaan in Noordwijk?" "Ik heb er heel goed over nagedacht", antwoordt ze. "Ik kwam al gauw tot het inzicht dat Noordwijk en Noordwijkerhout twee prachtige gemeenten waren, met een fantastische ligging. Hier zal ik zeker kunnen gaan houden van mijn eigen plek tussen de mensen."
Met nadruk: "Ik ben een dienend burgemeester. Ik weet de opdracht om wettelijke taken uit te voeren, altijd in het belang van mensen. Hierbij vind ik bijvoorbeeld artikel 1 van de grondwet, over gelijke behandeling, heel belangrijk."


Twente

Hermans is geboren op 30 januari 1954 in Hengelo en groeide op een typisch rooms-katholiek gezin met vijf kinderen. In januari 2015 overleed haar echtgenoot Frits met wie zij drie zoons heeft opgevoed. Inmiddels is zij de trotse oma van vijf kleinkinderen.
Hermans heeft een aantal nevenfuncties. Zo is zij lid van Auditteam Voetbal en Veiligheid. Dit adviseert organisaties over de aanpak van voetbalvandalisme en voetbalgeweld. Ze spreekt daarbij niet zonder trots over Heracles, de eredivisieclub van haar voormalige standplaats Almelo. Zij is ook lid van de raad van toezicht van het Orkest van het Oosten. Een eigentijds symfonieorkest met een sterke verankering in de provincie Overijssel. In haar geboortestreek is het vieren van carnaval een jaarlijks terugkerend groot festijn. Ze kent inmiddels de reputatie van het Noordwijkerhouts carnaval, maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie kennis met alle carnavalsgroepen en zegt nu al uit te kijken naar dit dorpsfestijn.


Nieuwe toekomst

De burgemeester geeft er blijk van dat zij veel zin in heeft om in de totale gemeentelijke organisatie, maar vooral in de samenleving, haar steentje bij te dragen. "Ik hoop veel in contact te zijn met inwoners en ondernemers." Binnen de gemeentelijke organisatie is er voor haar ook een belangrijke rol. Zij spreekt van een totaal nieuwe situatie met nieuwe mensen, een nieuw verhaal, een nieuwe manier van werken en een nieuwe toekomst. We zijn nieuwsgierig naar haar bestuurlijke inbreng. "Er ligt nu een coalitieprogramma waarin partijen hebben opgeschreven hoe het de komende tijd zal moeten gaan. U zult nog even moeten wachten op het collegewerkprogramma, waarin duidelijk moet worden hoe het college bestuurlijk over de toekomst denkt." Omdat in het recente verleden het invullen van de rol van voorzitter van de raad, naast de rol van voorzitter van het college, ter discussie kwam, vragen wij haar hoe zij dit zal gaan uitvoeren. "Ik weet dat dit soms lastig kan zijn. Soms beland je in een spagaat. Maar daar zie ik niet tegenop. Kijk, ik heb ervaring als turnster waarbij ik veel heb getraind op de spagaat, waarbij je centraal blijft en nadrukkelijk de twee uitersten gecontroleerd verbindt. Dat verbinden vind ik nu juist mijn rol."

CvK Smit heeft volgens haar zeggen de verwachting uitgesproken dat haar taak er pas na een klein jaar op zit. De burgemeester zal dus geen huis in Noordwijk betrekken. Dat is voor een waarnemend burgemeester niet verplicht. Maar zij zegt wel degelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week burgemeester te zullen zijn en daarom zoveel mogelijk in Noordwijk aanwezig. Dat lijkt met de huidige communicatiemiddelen voldoende om op de juiste manier te communiceerden en te functioneren. Op de vraag of ze straks gaat solliciteren naar de functie van kroonbenoemde burgemeester van Noordwijk reageert ze beslist: "De ambitie om hier burgemeester te worden is er echt niet. Ik ben nu vol ambitie begonnen aan deze opdracht, die inhoudt dat ik als waarnemend burgemeester leiding moet geven op de weg naar het samensmelten van de twee voormalige gemeenten tot een stabiele eenheid. Dat doe ik met passie en daar stop ik al mijn energie in. Ik ben bepaald nog niet bezig met wat daarna kan komen."

Op 22 januari is de eerste raadsvergadering. Met een nieuwe gekozen raad, in een nieuwe omgeving, onder leiding van de nieuwe, ervaren voorzitter. Voorlopig gekenmerkt als benaderbaar, inspirerend, menselijk, gedreven en niet te vergeten: ambitieus.

Uit de krant