Afbeelding

Winter

Column

Als je de meteorologische winter neemt die over de maanden december, januari en februari gaat, dan zijn we nu al halverwege. Bovendien, als het onbewolkt is, kan je aan de zon al merken dat die in kracht toeneemt. Zeker als je in de kas werkt!

Bijna niemand weet waarom bollen de winter echt nodig hebben. Ze hebben hun reservevoedsel vorig jaar in de vorm van zetmeel in de bol opgeslagen en dat zetmeel moet eerst weer suiker worden voordat een bol überhaupt opkomt.

Dat proces gebeurt bij een lage, zeg maar wintertemperatuur. Daarom doen de meeste bollen het niet in tuinen met een warm klimaat. Een bevriende bollenkweker in Nieuw-Zeeland geeft aan de bollen voor het Noorder Eiland heet advies mee om ze eerst 6 weken in de "fridge" te bewaren alvorens ze te planten. Tulpen die voor de bol in Zuid Frankrijk geteeld worden, krijgen daar bijna geen lengte: te weinig winterkou.Tulpen, die door de vroege vorstinval van de winter '62-'63, niet meer geplant konden worden en warm bewaard werden, deden het later niet meer: tekort aan kou. Bol-op-pot-jongens hebben geen winter nodig, die bewaren alles in koelcellen, hetzelfde geldt voor de tulpenbroeiers die hun bollen heel lang koelen voordat ze ze op water zetten en na 4 weken al de bloemen oogsten.Is mijn verhaaltje te technisch? Dit deden de bollenjongens vroeger in de winter: er werd gedolven, drie steken en een schuim diep. Ongelofelijk nu, dat toen eens per 4 jaar het hele veld omgekeerd werd. In het voorjaar ingemest en dan aardappelen of bloemkool erop. Begon het te vriezen dan was het s'middags vaak schaatsen, maar s'morgens moesten de ijzeren kruiwagens in de menie, de nietjes uit de gaasbakken of, bij de grote bollenbedrijven, de stellingen vegen.

Het stof was een besmettingsbron voor de volgende oogst. Maar...jeuken dat het deed! Niet voor niets werd uitgekeken naar de vastenavond, dan was de winter voorbij!

Aad van Ruiten

Uit de krant