Afbeelding

Afwachten

Column

Tijdens de nieuwjaars receptie van vorig jaar zong de toenmalige wethouder van de gemeente Noordwijk, Gerben van Duin, in het gemeentehuis van Noordwijkerhout, wat schuchter, 'Hoe schoon zijn de duinen in Noordwijkerhout' mee.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de fusiegemeente Noordwijk werd door de aanwezige carnavalsverenigingen, het 'Kokkerhoutse' volkslied wederom ingezet. Duidelijk dat de Noordwijkse aanwezigen nog wat schuchter meezongen. Helaas was niet het voltallige college aanwezig. Geplande vakanties bleken de oorzaak. Het ging dan ook allemaal zo snel. De oppositiepartijen konden dan ook niet instemmen met de voorgestelde wethouders.

Sjaak van den Berg beloofde echter dat hij met de oppositie in gesprek zal gaan. Wie weet zullen er dan nog wat wijzigingen in het coalitieakkoord worden aangebracht. Wijzigingen zeker ook in de standpunten van de politieke partijen. Zeker bij NZLokaal. Felle tegenstander van de fusie, maar ook van de massale bebouwing van het voormalige BAVO terrein.

De uitplaatsing van de firma Meeuwenoord blijft een heet hangijzer. Misschien dat de behandeling van dit 'hete hangijzer' tijdens de te houden 'ronde tafel gesprekken' wel tot een oplossing zal komen.

Blijft natuurlijk de vraag of deze nieuwe vorm van vergaderen nu wel zo efficiënt zal blijken. Om de burger mee te laten spreken, zullen eigen belangen zeker mee gaan spelen en zal ook opgaan: zoveel hoofden, zoveel zinnen. 'In'spreken wordt nu 'mee'spreken.

In de tijd van de commissievergaderingen bleef de publieke tribune meest leeg of matig bezet en kregen, van te voren aangemelde insprekers, 4 minuten spreektijd. Hoe zal dat gaan bij een massale opkomst tijdens een rond tafel gesprek? Lijkt me geen eenvoudige taak voor de voorzitter om een en ander in goede banen te leiden. Zo snel als het collegeprogramma was opgesteld en de wethouders benoemd, zo lang zal het best wel gaan duren, eer er een juiste oplossing is gevonden voor een degelijk en ordelijk avondje 'ronde tafel' gesprek. Het is afwachten, duidelijk is wel dat het, zo tijdens de nieuwjaarsreceptie werd gezongen: 'Goed is te wonen in NOORDWIJKerhout'.

Jaqcues Looijestijn

Uit de krant