Coalitieakkoord krijgt fiat van fracties | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Sjaak van den Berg is wethouder én loco-burgemeester in de nieuwe fusiegemeente Noordwijk. | Foto: Piet de Boer
Sjaak van den Berg is wethouder én loco-burgemeester in de nieuwe fusiegemeente Noordwijk. | Foto: Piet de Boer

Coalitieakkoord krijgt fiat van fracties

fusie ♦ Sjaak van den Berg (NZLokaal) schuift vrijdagmiddag 28 december aan bij Downies en Brownies tegenover de Witte Kerk. Hij komt net uit een overleg met de onderhandelaars van VVD, CDA en Lijst Salman. De vier fracties hebben het akkoord goedgekeurd. Woningbouw en de inwoner centraal stellen zijn de speerpunten. Daarnaast staan parkeren en de (winkel)leegstand hoog op de agenda.

Door Piet de Boer

Hoe bevalt de nieuwe rol? Van den Berg lach: "Ik kijk uit naar mijn aanstaand wethouderschap, spannend en ook leuk. Het is mijn eerste keer als wethouder."

Tijdens het gesprek komen veel mensen bij de tafel staan om hem te groeten. Zijn puberende jongste zoon is minder onder de indruk en steekt thuis de draak met hem: ''Word jij nou wethouder sport?'' Hij doelt op de afgescheurde kniebanden die zijn vader twee jaar geleden opliep: in het donker van een trap gevallen.

Onderhandelingen

De coalitie-onderhandelingen verliepen vlot. Geen grote obstakels. "We hebben heel serieus met elkaar gesproken, maar ook veel gelachen", zegt Van den Berg. In dertig dagen zijn informatie- en formatiebesprekingen afgerond. Er was ook haast geboden. Er moet wel een wethoudersploeg staan op 2 januari.

Een van de eerste dingen die in 2019 op het programma staat, is de nieuwe Woonvisie. Wat gaan we bouwen en waar? Daar zijn al ideeën over maar de portefeuillehouder grondzaken houdt de lippen op elkaar. "Je moet speculanten niet wijzer maken dan ze al zijn. Elk woningbouwproject krijgt dertig procent sociale huur- of koopwoningen. De woonvisie is nodig voor nieuwe woningbouwprojecten die over ongeveer twee jaar gebouwd gaan worden. Om slepende kwesties als 'bestemmingsplan Zeewaardig' te voorkomen, worden grondzaken, financiën, ruimtelijke ordening en het sociaal domein verdeeld over de vier wethouders. Meerdere wethouders kijken mee bij een plan. Besluiten blijven op deze manier integer en vriendjespolitiek krijgt geen kans."

Geen dure parkeergarage

Het parkeerprobleem in oud-Noordwijk moet verkleind worden, vinden de coalitiegenoten. De bouw van een parkeergarage van tientallen miljoenen ziet Van den Berg echter niet snel gebeuren. Er moet wat hem betreft naar betere oplossingen gezocht worden. Voor de winkelleegstand gaat het college geen leegstandsverordening schrijven, maar participeren. "We gaan praten met winkeliers, pandeigenaren en andere betrokkenen."

Participatie experiment

Een participatie experiment past in Van den Berg's voornemen de burger centraal te stellen. Zijn partij heeft dat ook de afgelopen raadsperiode prioriteit gegeven. Plannen maken met alle partijen: bewoners, belangenorganisaties en verenigingen maken samen met de overheid plannen. De nieuwe rondetafelgesprekken met burgers, organisaties, politici, ambtenaren, bedrijven is daar een instrument voor. Draagvlak vooraf in plaats van achteraf, is de bedoeling. De gemeenteraad blijft wel de uiteindelijke besluiten nemen.

Wij vieren samen

Om de politiek een gezicht te geven in de vier kernen is elke wethouder gekoppeld aan een van de vier kernen. Noordwijk binnen krijgt Dennis Salman, Henri de Jong Noordwijk aan zee, De Zilk valt onder Roberto ter Hark en Sjaak van den Berg neemt Noordwijkerhout onder zijn hoede. Burgers weten dan bij welke wethouder ze kunnen aankloppen en het helpt het fusieproces 'wij vieren samen'. Volgens Van den Berg komt dat goed. Als blijkt dat de sfeer en het karakter van de vier kernen niet verandert, wordt de fusie minder beladen. "Het slijt", voorspelt Van den Berg. "Mensen in het nieuwe Noordwijk blijven ook Noordwijkerhouter of Zilker. Dat is ook goed", glimlacht hij.

Op 2 januari wordt in de Oude Jeroenskerk Jon Hermans-Vloedbeld als burgemeester geïnstalleerd, de nieuwe raadsleden ingezworen en de wethouders gekozen. Voor die tijd viert Van den Berg de jaarwisseling thuis en schaft hij nog even een paar nieuwe colberts aan. Stropdas erbij? "Nee. Dat heb ik nog nooit gedaan. Je moet een beetje jezelf blijven."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>