Afbeelding

Waardering wethouder is raadsbreed

Politiek

Bert Gotink (62) haalde niet voldoende stemmen voor deelname aan de coalitiebesprekingen. De teleurstelling was groot. Gotink had graag wethouder gebleven. De waardering van de raad voor zijn werkwijze en zijn rustige karakter, wordt breed gedragen. Gotink wil mensen met elkaar verbinden. Net als zijn voorbeeld Jan Terlouw. ''De boel bij elkaar brengen.'' Voor Gotink is dan ook de prioriteit ''samen met de raad en maatschappelijk organisaties iets van de grond te tillen.''

Door Piet de Boer

Met name de transitie en transformatie van het sociale domein 2015 loodste hij zonder kleerscheuren door de raad. Geen kleine portefeuille die financieel bijna de helft uitmaakt van de begroting.

Hoe deed hij dat? "Ik heb de raadsleden van de coalitie en oppositie proberen mee te nemen in dat proces." Grote tekorten en andere rampen hebben zich niet voorgedaan. Daar werd in 2014 wel voor gevreesd. De gemeente reserveerde twee miljoen om tegenvallers op te vangen. De reserve hoefde nooit volledig gebruikt te worden om tekorten aan te zuiveren. Al moest hij de oppositie een paar keer uitleggen dat het overgebleven geld geen winst was. Gotink deed dat telkens op zijn karakteristieke manier. Met grote kalmte en met een bijna eindeloze bereidheid alles opnieuw uit te leggen.

De overheveling per 1 januari 2015 van het sociale domein (Participatie, Wmo en Jeugdzorg) was een megaproject voor het college.

De centrale overheid schoof alles met een flinke bezuiniging naar de gemeenten. Pakken papier moest de nieuwbakken wethouder doorpluizen om zich de finesses van de materie eigen te maken. Per vergadering zo'n twee tot driehonderd pagina's. "Je leest dan alles", glimlacht Gotink.

Zorg is niet zichtbaar maar moet gewoon goed geregeld zijn. Complimenten krijgt hij zelden. Het is geen bouwproject. "Ik ben daarom heel tevreden als er geen klachten komen uit de samenleving. Als dat zo is, gaat het goed."

De overheveling werd ondergebracht in gemeenschappelijke regelingen. Wethouders uit diverse gemeenten overlegden en beslisten.

De raden konden alleen details aanpassen. Het vertrouwen in de wethouder is dan cruciaal. Gotink's beleid is altijd breed gesteund.

De wethouder nuanceert: "We staan er als Noordwijkerhout ook goed voor. Hele lage werkloosheid. Het aantal bijstandsuitkeringen is minder dan de helft van het landelijk gemiddelde en met de vele verenigingen is Noordwijkerhout gewoon een gezonde samenleving."

Het F-woord

Hillegom, Lisse en Teylingen besloten in 2015 ambtelijk te willen fuseren. In de wandelgangen aan de Herenweg werden de drie gemeenten al snel 'het Oostfront' genoemd. Daardoor wijzigde de dynamiek in de Bollenstreek. De invloed van Noordwijk en Noordwijkerhout op het eigen beleid zou anders worden. "We werden te klein". De zelfstandigheid zoals vermeld in de eerste regel van het coalitieprogramma van D66, VVD en CDA werd verruild door het F-woord. Gotink's partij telde zijn knopen en besloot een fusie aan te gaan met Noordwijk.

'Een nieuwe generatie moet het nu gaan doen'

Kan dat wel 180 graden draaien? "Ja", zegt Gotink. "Als je als gemeente te klein wordt om alle taken te doen, moet je iets anders. Voor het sociale domein heeft het bovendien grote voordelen", concludeert hij. De verkiezingen reduceerde D66 tot één zetel in de nieuwe raad. Hij had veel geleerd vertelde hij op de verkiezingsavond. Geleerd hoe je zaken voor elkaar kan krijgen.

Hij zag af van zijn raadslidmaatschap. Een nieuwe generatie politici moet het nu gaan doen, vindt hij.

En wat gaat hij zelf doen? Gotink heeft niet veel hobby's. "Wandelen en wellicht weer zweefvliegen." Maar dan moet hij eerst weer een brevet halen. Zeker is, dat hij na een vakantie gewoon weer aan de slag gaat bij ROC Mondriaan waar hij ruim vier jaar geleden vertrok. Het onderwijzen van jongeren en opleiden tot verpleegkundige is zijn passie.

Wat geeft hij mee aan de nieuwe gemeente?

Gotink bewondert de capaciteit van Noordwijkerhout en De Zilk om zaken met en voor elkaar zelf te organiseren. "Er wordt heel veel in de gemeenschap zelf opgelost. Dat is een kwaliteit die we moeten blijven koesteren. Ook in het nieuwe Noordwijk. Blijft wel oog houden voor de mensen die niet de juiste weg weten te vinden. Deze mensen moeten actief betrokken worden."

Uit de krant