Minderjarige jongeren voor drie avonden welkom op De Grent | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Jongeren en ondernemers op gesprek bij burgemeester Rijpstra. | Foto: PR
Jongeren en ondernemers op gesprek bij burgemeester Rijpstra. | Foto: PR (Foto: pr.)
Politiek

Minderjarige jongeren voor drie avonden welkom op De Grent

> Na petitie volgt uitgaanspilot voor 16- en 17-jarigen

De 17-jarige Vera Bouwmeester is een petitie gestart met als doel dat 16- en 17-jarigen weer op De Grent bij alle horecagelegenheden binnen mogen. Burgemeester Jan Rijpstra heeft dat nu verboden, omdat hij van de politie te horen kreeg dat veel jongeren in deze leeftijd ondanks het alcoholverbod toch dronken werden aangetroffen. Om te voorkomen dat deze leeftijdsgroep toch alcohol nuttigt is het verbod ingesteld. Vera is daarop een petitie gestart die ruim 1300 keer is ondertekend.

Naar aanleiding van het overhandigen van de petitie, een paar weken eerder aan burgemeester Rijpstra, werden jongeren uitgenodigd op het gemeentehuis. Met elkaar hebben ze van gedachten gewisseld over het problemen en oplossingen aangedragen hoe de controle op leeftijd en drankgebruik verbeterd kan worden. Gebruik van bandjes, gekleurde glazen en blazen bij binnenkomst zijn ideeën van de jongeren, die zo graag weer een avond willen uitgaan.

Ondernemers schuiven aan

Op donderdag 6 december zijn de ondernemers van De Grent aangeschoven bij het gesprek met de jongeren en de burgemeester. Ze juichen het initiatief toe. Zowel de ondernemers als de jongeren maakten hun standpunten kenbaar en waar zij beiden tegen aan lopen met het toelaten van jongeren onder de 18 jaar.

Het werd een open gesprek, met onder andere voorbeelden over hoe ze omgaan met het uitgaanspubliek van dezelfde leeftijd in andere plaatsen in de Bollenstreek.

Scherpe controle

Het resultaat van de gesprekken is dat er toestemming is voor drie avonden waarbij de jongeren vanaf 16 jaar welkom zijn. Op donderdag 20, donderdag 27 december en donderdag 3 januari mogen de 16- en 17-jarigen weer uitgaan op De Grent. Dronken komen ze niet naar binnen en er zal door de ondernemers zeer scherp gecontroleerd worden op geldig ID en alcoholgebruik.

Evaluatie

Begin januari worden de drie uitgaansavonden geëvalueerd. Het doel van het gezamenlijk initiatief is om met passende maatregelen te zorgen dat het uitgaan weer ordelijk en veilig verloopt.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>