Afbeelding

Jonge politieke kandidaten slaan handen ineen

Politiek

"Stem wijs. Stem niet grijs. Stem Jong!" De boodschap die de jonge politieke kandidaten voor de kiezers hebben, is kort maar krachtig. Rosalie Bedijn (nummer 2 PvdA), Bas Knapp (nummer 3 VVD), Jordy de Mooij (nummer 3 CDA), Lisa Wouda (nummer 9 D66) en Maurice Knijnenburg (nummer 4 GroenLinks) roepen iedereen, maar in het speciaal jongeren, op om op woensdag 21 november te gaan stemmen op jonge kandidaten.

De gemiddelde leeftijd in de huidige gemeenteraden in Nederland is 54 jaar. Veel jongeren vinden wellicht mede hierdoor, politiek – en zeker de lokale politiek – een saaie aangelegenheid.

"Heel jammer", zeggen de initiatiefnemers Rosalie, Bas, Jordy, Lisa en Maurice. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ging maar 66 procent van de mensen tussen de 18 en 24 jaar stemmen. En dat terwijl het algehele opkomstpercentage met 81,9 procent juist vrij hoog was. "De politiek – en zeker de lokale politiek – is juist heel bepalend voor ons leven. Ook in de raadszaal worden belangrijke beslissingen genomen. Bijvoorbeeld beslissingen die bepalen of jongeren straks nog wel een betaalbare woning kunnen bemachtigen. Omdat opkomstpercentages zeker bij herindelingsverkiezingen vaak vrij laag zijn, hebben deze jonge politieke kandidaten de handen ineengeslagen.

Ze willen zoveel mogelijk jongeren proberen te bewegen om aanstaande woensdag naar de stembus te gaan.

Uit de krant