Poolse werknemers voor de politiek onzichtbaar | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: piet de boer

Poolse werknemers voor de politiek onzichtbaar

politiek ♦ Veel politici en weinig Polen. Dat was het resultaat van de bijeenkomst in de Witte kerk over deze belangrijke groep bewoners in de fusiegemeente Noordwijk. Hoe betrek je deze doelgroep bij de politiek en wat willen zij veranderd zien door politici? De vragen bleven onbeantwoord op deze thema avond van de Partij van de Arbeid. Er werd nauwelijks Pools gesproken in de Witte kerk.

Door Piet de Boer

Hoe groot de groep Poolse werknemers is, blijft gissen. Velen blijven een paar maanden tot een half jaar. Tuinbouw en bollenteelt is seizoensarbeid velen gaan na het seizoen terug. Toch groeit het aantal Poolse kinderen op de lagere scholen in de streek.

Seizoen

Groot probleem is de huisvesting. Bedrijven die de noodzakelijke extra werkkrachten regelen, willen flexibele mogelijkheden om Polen te huisvesten. Zoals op de Trompet, waar seizoensarbeiders tijdelijk huisvesting kunnen krijgen. Een complex met tijdelijke woningen is gebouwd aan de aan de Schippersvaartweg vlak bij de Leidsevaart. Flexibel Human Services van Nico Geerlings staat te springen om meer van deze woningen. Net als Dennis van Wieringen van NWH jobs.

De bollenbedrijven hebben deze Europeanen nodig om bollen te planten, oogsten en verwerken. De meeste Polen werken en verblijven tijdelijk in de Bollenstreek. ''Je kan toch niet verwachten dat een arbeider voor de paar maanden de taal gaat leren?'' zei een verbaasde Geerlings. Taallessen zijn wel belangrijk voor gezinnen die zich permanent vestigen.

Die moeten hun weg kunnen vinden in de Nederlandse samenleving. De stichting Kreda uit Lisse maakt zich daar sterk voor. Kreda ontwikkelt activiteiten voor migranten voor hun school of loopbaan. Kreda wil integratie en zelfredzaamheid bevorderen. Poolse migranten moeten zich beter thuis voelen in Nederland, vindt Kreda

Polen houden van eigen land

Poolse mensen zoeken elkaar wel op. Ook in de bollenstreek. Zo stroomt elke zondagmiddag de katholieke Sint Jozef en Martinuskerk kerk in Hillegom vol met Poolse mannen en vrouwen. Op 11 november werd honderd jaar Poolse onafhankelijkheid herdacht in de Maasgaarde. Maar veel Polen zijn hier in eerste plaats om te werken. "Leven doen we het liefst in Polen zelf", zegt de Poolse Christov die werkt voor het FNV. Hij komt op voor de belangen van de Poolse werkkrachten.

Tijdelijk werk in Nederland is noodzakelijk. De polen zijn hier niet als toerist. ''Bent u gelukkig in Nederland?'' Christov glimlacht zonder een woord te zeggen. De politieke partijen hebben wel hun best gedaan de Polen te betrekken bij de verkiezingen. Zowel PvdA, CDA en Puur hebben verkiezingsfolders in het Pools. Het CDA heeft zelfs een Poolse kandidate op de lijst staan.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>