Afbeelding
Foto: archief

Het dorp, de Hof en Dorpsbehoud

Ingezonden

(ingezonden) De redactie ontving namens het bestuur van de Vereniging Dorpsbehoud van Egbert van der Weide (waarnemend voorzitter) en Herman Doornebal (secretaris), de volgende ingekomen mail:

"Met het planten van de eerste bollen vond afgelopen donderdag de opening plaats van de vernieuwde Hof rond de Witte Kerk. Die symbolische handeling werd verricht door mw. Warmerdam: een terechte eer. Zij en haar man hebben immers, als naaste buren van de Witte Kerk, van alle Noordwijkerhouters nog wel het grootste belang bij een mooie Hof.

Niet iedereen zag destijds de noodzaak tot vernieuwing. De bomenrij en het muurtje vormden een fraai geheel, waaraan we gewend geraakt waren. Eventuele vervanging van de bomen (of alleen de zieke exemplaren), reparatie van het muurtje, een betere invulling van de Hoftuin en een adequater beheer was ook in de ogen van de Vereniging Dorpsbehoud voldoende geweest. In ieder geval goedkoper…

Toen duidelijk werd dat er meer ging gebeuren, heeft Dorpsbehoud zich sterk gemaakt voor twee dingen: handhaving van de omvang van de Hof en van een gesloten bomenrij om de kerk. Vanuit en namens de vereniging hebben diverse mensen bijgedragen aan het proces. Nooit is Dorpsbehoud er met een gestrekt been in gegaan. De Hof is van alle Noordwijkerhouters – van de uiteenlopende belangen en meningen zijn we ons goed bewust.

Stemt het resultaat ons dan als vereniging tot tevredenheid? De Hof is even groot gebleven en lijkt zelfs, door de keiencirkel rond het muurtje, nog iets groter dan voorheen. Er staat weer een cirkel van bomen op de oude plaats. De Hoftuin belooft mooi en afwisselend te worden: 70.000 bollen, met dank aan JUB, vaste planten en heesters zullen ervoor zorgen dat de Hof de aandacht trekt. Het nieuwe muurtje heeft een prettige uitstraling en vervult een duidelijke publieksfunctie. Het brengt de Witte Kerk en het dorp dichter bij elkaar. Dat effect heeft ook het pleintje rond de toren. Stroken steen en stroken gras maken het goed bruikbaar maar niet stenig. We zijn benieuwd naar de verdere herinrichting van de winkelstraten en het plein rond de Hof. Wij willen daar graag over meedenken.

Maar of die 13 bomen ooit een aaneengesloten ring gaan vormen? We vragen het ons af. Ze staan niet allemaal even handig. Het is ook jammer de wel geplande 14e boom zomaar opeens kwam te vervallen. Er stonden er 21. Dat een belanghebbende één van die bomen een eindje heeft laten opschuiven kunnen we, vanuit zijn optiek, heel goed begrijpen. Maar dat de gemeente dat zomaar liet gebeuren is te laken. En daar ligt misschien wel het grootste pijnpunt: alle fraaie woorden over co-creatie ten spijt bleek in de uitwerking van het hele proces dat er in het adressenboekje van de wethouder slechts één adres stond: dat van de (horeca-)ondernemers. Dat zij voor hun zaak staan nemen we hen niet kwalijk. Maar de lijnen die de gemeente had uitgezet (van co-creatieve gesprekken, werkgroepen en stuurgroep) bleken vage stippellijntjes te zijn. Van potlood bovendien, zodat je ze zomaar kunt uitgummen. Ondanks herhaaldelijk aandringen onzerzijds en ondanks tussentijdse beloftes van verbetering is er van een co-creatie niet echt sprake geweest. Een voorstel binnen de stuurgroep werd zomaar ineens een besluit buiten die groep om. Meer dan eens heeft Dorpsbehoud er ook op aangedrongen de kerkenraad van de Protestantse Gemeente bij de uitwerking van de plannen te betrekken. De gemeente rond de Witte Kerk maakt het meeste gebruik van de Hof. Pas op het laatst is dat gebeurd. Zoiets wreekt zich natuurlijk. Zo zijn de paden naar de ingang van de Aanbouw veel te smal voor rollators, scootmobielen en kinderwagens. Daarnaast is er onduidelijkheid over het onderhoud van de tuin. Gaat dat echt door vrijwilligers gedaan worden? De gemeente vond het ook niet nodig regels op te stellen voor het gebruik van de Hof en daar toezicht op te houden, met een beroep op de goedwillendheid van de gemiddelde burger. Dat lijkt ons naïef. Vraag aan de kerkrentmeesters van de Witte Kerk of schilder Bader hoe vaak er ruitjes vervangen moeten worden per jaar…

Hele proces, van de eerste opmerkingen over zieke bomen tot en met de oplevering, verdient geen schoonheidsprijs. We hebben vertrouwen in de toekomst van de Hof en het plein: groen, levendig, toegankelijk en open. Maar het vertrouwen in de gemeente is ronduit zoek…"

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant