Afbeelding
Foto: piet de boer

Beeldengroep op kerkhof

Algemeen

Portefeuillehouder burgemeester Gerrit Goedhart wil nog dit jaar een kunstwerk plaatsen op het gerenoveerde kerkhof. Thema van de beeldengroep is cultuurhistorie en verdwenen erfgoed in Noordwijkerhout. In de commissie Sam van 30 oktober presenteerden de kunstenares en projectleidster de eerste schetsen en voorlopige ideeën.

Het college heeft een budget voor kunst in de openbare ruimte. Dat kunstpotje groeit jaarlijks met 10.000 euro. De kunstpot is nu 30.000 euro. Wat er gebeurt met het geld na de verkiezingen is onzeker. De burgemeester wil dit geld voor de fusie besteden aan een Noordwijkerhouts kunstwerk. Dinsdag 30 oktober presenteerden Marieke de Waard en Hester van Dapperen de plannen en eerste houtskoolschetsen. Hester van Dapperen nam de commissie mee in haar werkproces. Aan de hand van de reeks gebouwen zijn tekeningen gemaakt. Deze zijn uitgewerkt tot schematische, maar herkenbare voorstellingen. Deze kunstmonumenten komen op palen van 2m meter hoog. De kunstenares heeft een voorbeeld op schaal bij zich. Door de hoogte zweven de draaiende voorstellingen bij wijze van spreken boven het gras en de bloemen op het kerkhof. De wind laat de metalen afbeeldingen draaien en de zon zal weerkaatsen op het glanzende oppervlakte van de monumenten.

Door de hoogte en de verankering in beton zijn de metalen beelden 'hufterproof'. Bovendien is het de bedoeling de beelden te omgeven met begroeiing en bloemen. Van Dapperen maakt in haar schilderwerk gebruik van herkenbare maar geabstraheerde beelden. Ook de metalen glanzenden beelden in Noordwijkerhout zijn vereenvoudigde silhouetten van monumenten. Verdwenen erfgoed als de 'coremolen' maar ook (nog) niet verdwenen erfgoed is gebruikt. De kerk van De Zilk krijgt misschien ook een plek in de beeldengroep, net als de koepel van de Bavo. Ook het raadhuis met de opvallende trapbevel kan straks met de wind mee draaien. Hoeveel monumenten er een plekje krijgen op het oude kerkhof is nog niet precies bekend.

Hester denkt zes of zeven silhouetten te maken. Het aantal is vooral afhankelijk van de kosten om de afbeeldingen te stansen uit roestvrij staal.

De voorlopige plek voor de beeldengroep is links naast de Witte kerk.

De commissie Samenlevingszaken reageerde unaniem enthousiast. Het verhaal achter de monumenten wordt verteld door een bewoner uit die tijd. Bezoekers van de route kunnen via een QR-code de verhalen op hun telefoon beluisteren.

De bedoeling is dat op heel korte termijn de beeldengroep geproduceerd gaat worden en de beelden een plaats kunnen krijgen op de hof van de kerk .

Uit de krant