Fundagen voor 6- tot en met 16-jarigen | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:

Fundagen voor 6- tot en met 16-jarigen

De stichting FunCare4Kids houdt zaterdag 24 november een speciale dag voor kinderen die thuis te maken hebben met een zieke ouder, broer of zus. Voor deze dag hebben zij nauw contact met het Wmo Adviescentrum.

Door Caroline Spaans

Medewerker Wmo Klaartje Passchier: "Als gemeente ondersteunen wij mantelzorgers. Dan denk je al snel aan iemand die voor zijn of haar partner zorgt of een volwassen kind voor zijn of haar ouder(s). Maar ouders van kinderen met een beperking of een handicap kunnen óók mantelzorger zijn. Wij vinden het belangrijk dat deze mantelzorgers ook in beeld komen om hen bewust te maken van het feit dat ze ook ondersteuning kunnen krijgen van de gemeente."

Grote impact

"We bieden een luisterend oor en geven informatie over voorzieningen of regelingen waarvan ze mogelijk gebruik kunnen maken. In gesprek met de mantelzorger proberen wij ook in beeld te krijgen hoe de gezinssamenstelling is. Wanneer er andere (gezonde) kinderen in het gezin zijn, heb je als ouder soms niet in de gaten dat de impact op hen groot kan zijn als een mede gezinslid ziek is. Zij krijgen dan soms niet de aandacht die zij verdienen.

Daarom is het zo belangrijk dat er momenten worden ingelast voor ontspanning. Dat de aandacht even op hen is gericht en niet op de zieke ouder of het zieke kind in het gezin. Dat is een van de redenen waardoor we in contact zijn gekomen met FunCare4Kids. Zij organiseren zogenaamde 'Fundagen', waarvan wij onze klanten weer op de hoogte kunnen brengen."

Mooie vriendschappen

Annemiek Lucas is programmamanager bij de stichting: "Onze stichting is in 2000 opgericht als studieopdracht waarbij één van de oprichters zelf met deze situatie te maken had. Er zijn genoeg instanties die erop gericht zijn om iets leuks te doen met het hele gezin of die zich richten op degene met een beperking of ziekte. Maar voor gezonde kinderen was er nog helemaal niets. Ons doel is: ieder kind verdient het om kind te zijn. De Fundagen zijn bestemd voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Het mooie is, dat er, doordat de kinderen allemaal met dezelfde thuissituatie te maken hebben, door de jaren heen mooie vriendschappen ontstaan. De dagen hebben ook altijd een educatief element en worden volledig betaald door de stichting. De stichting verzorgt de eigen fondsenwerving en financiert daar de dagen van. Ons ultieme doel is om straks vrijwilligersgroepen te hebben in alle windstreken van het land."

De organisatie zorgt ervoor dat de Fundag altijd óf in het weekend óf in de schoolvakantie valt. "Toen ik startte heb ik nooit de impact kunnen inschatten: kinderen willen zó graag meedoen. Zeker als ze al een keer zijn mee geweest. De Fundagen worden inmiddels door het hele land gegeven. Mijn eerste Fundag organiseerde ik bijvoorbeeld in Emmeloord. Een vader kwam helemaal uit de provincie Zeeland gereden om zijn zoon te brengen."

Klaartje: "Op gezonde kinderen kan het opgroeien in een situatie waarbij je te maken hebt met iemand met een beperking, een grote invloed hebben. De meeste kinderen zijn echter zo loyaal aan het gezin dat ze zichzelf wegcijferen. Pas op latere leeftijd kan het ze dan parten gaan spelen. Maar zoals Annemiek al zei: een kind moet gewoon kind kunnen zijn. De samenwerking met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is daarom ook zo belangrijk, om dat goed in de gaten te houden."

Rappers en dj's

Voor de Fundag in Noordwijkerhout zijn de kinderen die al bij FunCar4Kids bekend zijn inmiddels uitgenodigd. Ook is een uitnodiging gemaakt vanuit het Wmo Adviescentrum waarop al reacties zijn gekomen. Annemiek: "Het wordt een muziekdag, met professionele rappers en dj's en de mogelijkheid om zelf muziek te maken. Een van onze zogenaamde 'oud-kinderen', (kinderen ouder dan 16 mogen niet meer meedoen aan de Fundagen, maar sluiten zich na de 'final Fundag' vaak als vrijwilliger aan bij de organisatie, red.) blijkt een bekende vlogger te zijn volgens veel kinderen en is ook aanwezig."

Meer weten over FunCare4Kids?

Kijk op de site: funcare4kids.nl, hier kun je je ook aanmelden voor deze dag of bel met de Wmo Noordwijkerhout: 0252 343 800.er kan toelichten. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>