Afbeelding

Kerkenveiling

Column

Als je een weekje rondreist op Sicilië, weet je hoe mensen in de oudheid hun "kerk" of tempel bouwden. De Grieken veroverden als eerste het eiland met nog wat landen er omheen. Daarbij lieten ze de nodige krijgsgevangenen, slaven, er gigantische tempels bouwen.

Als je de gids dan hoort vertellen met wat voor werktuigen dat moest gedaan worden, dan grenst dat aan het onvoorstelbare. Het speelt vooral in de 4de en 5de eeuw v.Chr. Er moet voor die tijd toch een grote welvaart geheerst hebben. Later kwamen de Romeinen de boel veroveren en hebben er grote arena's gebouwd. Uiteindelijk hebben de nodige aardbevingen enorme verwoestingen aangericht die wij, als toeristen, en masse komen bekijken. En passant een bezoek aan de vulkaan de Etna brengend die als een slapende beer op de loer ligt.

Natuurlijk mag ik met een verwijzing naar de oude Grieken en Romeinen geen parallel trekken naar onze nederige Victorkerk en hebben wij hier geen aardbevingen, toch doet het bestuur een alarmoproep uitgaan vanwege het achterstallige onderhoud. Aanstaande vrijdag 26 oktober is er weer de Victorveiling. Ik zou graag gezien hebben dat alle kwekers, net als vroeger, er vol trots een partijtje van hun nieuwste aanwinsten te koop aanboden. Die tijd is geweest. Nu komen de meeste bollen in pakketten van de export, die zorgvuldig een sortimentje voor uw tuin heeft samengesteld. Ook goed! De St. Maarten tulpen komen pas volgend jaar aan de beurt. Komend voorjaar wat meer bekendheid geven aan deze vuurrode, super stevige, niet zuurgevoelige tuintulp. Wij doen het nu met de rode, weliswaar in Portugal geteelde amaryllissen, die met de Kerst vast in bloei staan!

Aad van Ruiten

Uit de krant